Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Szabaduljunk meg a pénzünktől

Legalábbis a januártól megszűnő európai valutáktól. Január 1-jétől ugyanis már kézzel foghatóvá válik az évek óta folyószámlákon élő euró. Két hónapig (február 28-ig) az ó és új valuták egymás mellett lesznek forgalomban, fizetni ugyan lehet majd a régi valutákkal, ám a visszajárót már euróban kapják a vásárlók. Az új valuta pedig március 1-től már „egyeduralkodó” lesz az öreg kontinens 12 országában.


Hans Eichel német pénzügyminiszter „kóstolgatja” az új euróérmét. Új csemege Fotó: Reuters

Az „euróhadművelet” apró részletekig ki van dolgozva, az aprópénz beváltását is beleszámítva. A Magyar Nemzeti Bank számításai szerint 70 milliárd forint értékű megszűnésre ítélt valuta lehet a hazai lakosságnál, ebből százmilliónyi fémpénz. A leleményes pénzváltók kapva kapnak a páratlan lehetőségen: az eddigi szokástól eltérően számos helyen beváltják az aprópénzt is, igaz, lényeges, hogy akár 50-60 százalékkal a piaci árfolyam alatt! Azok számára, akik nagyobb mennyiségű aprópénzzel rendelkeznek, mégis megéri felkeresni a Vörösmarty téren, a Nyugati téren, a Váci utcában és környékén működő pénzváltókat. 
A Skála és a Centrum áruházak is leleményességükről tettek tanúbizonyságot, amikor meghirdették, hogy vásárlási utalványra váltják át a hamarosan megszűnő valutákat, igaz, csupán a papírpénzt, de ezt a piaci árnak megfelelő árfolyamon számolják fel.