Vissza a tartalomjegyzékhez


Veszélyben az egészség

Kutatók arra figyelmeztetnek, hogy az antibakteriális tisztálkodószerek többet árthatnak, mint amennyit használnak. Ezek a szerek a kórházakból a háztartásokba bejuttatva jelentős piaci növekedést idéztek elő, de ez - minden reklám ellenére - csak a gyártók érdekeit szolgálja, nem pedig a fogyasztók egészségét. 

Az agyonreklámozott szappanok és tusfürdők forgalma lassan, de biztosan növekszik, sőt az antibakteriális termékeket vásárolják a legtöbben. A tökéletes tisztaság ígérete sok vásárlót elbűvöl, így egyre több termék tartalmaz baktériumölő szert, triklozánt vagy triklokarbont. Az elmúlt években több kutató is alaposan megvizsgálta az antibakteriális anyagokat tartalmazó tisztálkodószereket. Kiderült, hogy ezek a baktériumölők nemcsak a káros kórokozókat pusztítják el, hanem a hasznosakat is, aminek következtében megbontják a bőr természetes védőköpenyét. Így megfelelő táptalajt biztosítanak rezisztens, az antibakte-riális hatóanyagoknak - tehát antibiotikumoknak is - ellenálló baktériumok kifejlődéséhez a szervezetünkben - olvasható a Bostonban praktizáló, a fertőző betegségek kutatásában kiemelkedő dr. Eli Perencevich tanulmányában. A folyamat hasonló ahhoz, mint amikor feleslegesen vagy túl gyakran használunk antibiotikumokat, majd kialakul a rezisztencia, és a gyógyszer akkor sem használ, amikor igazán szükség lenne rá. Ráadásul egyetlen tudományos eredmény sem bizonyítja, hogy az antibakteriális hatóanyagot tartalmazó háztartási tisztálkodó- és tisztítószerek megelőzik a különböző fertőzéses betegségeket. 
Az antibakteriális szappanok ezen felül sokkal jobban kiszárítják a bőrt, mint a normál szappanok, ami a gyerekek érzékeny bőrének különösen nem használ. A szakemberek váltig állítják: a fülig koszos gyerekek tisztálkodására teljesen megfelelnek a normál szappanok, a horzsolásokat, kisebb sérüléseket pedig a hagyományos fertőtlenítőkkel kezelve minden piszoktól, baktériumtól megszabadulhatunk. (Harmonet)