Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Rend-őrködés hajszárítóval

Dale Rooks úr a rend őreként egy amerikai általános iskola melletti útkereszteződésben végezte nap mint nap megszokott munkáját. Soha semmi különöset nem tett. A szabályzat rendje-módja szerint jelzéseket adott - integetett, sípolt, néha utánakiabált - az arra menő gyorshajtóknak - mindhiába. Megelégelve a dolgot elképesztő ötlete támadt a 47 éves úrnak. Fogott egy hajszárítót, körbetekerte egy elektromos huzallal, majd a kellő időben jelzett vele az arra haladó járműveknek. Az újítás nagyon hatásos volt, a vezetők rögtön lefékeztek, mivel azt hitték, hogy egy radar készüléket látnak. „Hihetetlen, hogy mennyire jól bevált!” - mondja Rooks. És mindamellett, hogy hatásos, az újítás még törvényes is. (USA Today)


Az alkohol fojtó rabsága

Angliában az alkohol okozta halálesetek száma az elmúlt években számottevően emelkedett. Szakemberek állítása szerint kétszer annyi brit ember alkoholfüggő, mint kábítószerfüggő. Az Alcohol Concern elnevezésű alapítvány szerint minden tizenharmadik személy az alkohol rabja. Az alapítvány által készített jelentésből kiderül, hogy minden huszonhatodik ember gyógyszer- és kábítószerfüggő. Az alkoholfogyasztásnak közvetlenül tulajdonítható halálesetek száma élesen megnőtt az 1990-es évek második felében. Mindamellett Angliában az alkoholipar évente 227 millió fontot költ a termékek reklámozására. Egy éjszakai ivászatot követően az angolok 25 százaléka nyilatkozik úgy, hogy emlékezetkiesést tapasztalt, megsebesítette saját magát vagy másvalakit, vagy nem a tőle megszokott normális módon viselkedett. A kormány által készített statisztikák az alkoholos befolyásoltság alatti autóvezetés következményeire világítanak rá. Angliában minden hetedik ember, aki az utakon hal meg és minden huszadik, aki megsérül, ittas vezetés áldozata. Szakemberek közös, nemzeti szintű megoldást sürgetnek. (Ananova)


 Vécé-világkongresszus 

Vécé-világkongresszus kezdődött hétfőn Szingapúrban. A háromnapos tanácskozás célja a vécé-világszervezet megalakítása. Ez gondoskodna majd arról, hogy a fejlődő országok lakosságát is ellássák a higiéniai követelményeknek megfelelő illemhelyekkel. A kongresszus megnyitó ülésén a részvevők megállapították, hogy a világnépesség 40 százalékának nem jut vízöblítéses toalett. „A 21. században élünk, de a vécék terén lemaradtunk, mert a probléma tabu” - jelentette ki Jack Simm, a kongresszus szervezője. A tanácskozás napirendjén szerepel továbbá az illemhelyek célszerűségének és ízléses tervezésének kérdése is. A kongresszus fináléjaként a küldöttek meglátogatják a patikatisztaságáról híres Szingapúr nyilvános vécéit. (MTI)