Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Szabadulás az acélkoporsóból

„Biztos vagyok benne, hogy a hozzátartozóink imái segítettek élve kikerülni abból a helyzetből, amiben voltunk” - nyilatkozta Dayna Curry, egyike annak a Kabulban fogva tartott nyolc személynek, akiket mintegy három hónappal ezelőtt a keresztény hit terjesztéséért tartóztattak le a tálibok. Curryt és hét társát szinte „ottfelejtették” a várost felszabadító Északi Szövetség csapatai elől menekülő tálibok. A Shelter Now International nevű, németországi székhelyű segélyszervezet önkénteseit az Északi Szövetség katonái szabadították ki.

A két amerikai, két ausztrál és négy német önkéntes kiszabadulása valóban váratlan esemény volt: a menekülő tálibok először a foglyokat is útnak indították, a börtönben hátrahagyott holmijaik sietős távozásról tanúskodtak. A tálibok eredeti terveik szerint Kandahárba vitték volna az értékes foglyokat, és félő volt, hogy élő pajzsként fogják őket felhasználni. „Tudtuk, hogy ha Kandahárba kerülünk, nem ússzuk meg élve” - nyilatkozta szabadon engedésük után Georg Taubmann, a csoport német vezetője. Taubmann elmondása szerint menekülés közben megálltak, és fogvatartóik egy acélkonténerbe akarták zárni őket éjszakára. A következő reggelen Gazniban egy börtönbe vitték őket, amely a foglyok elmondása szerint az addigi legrosszabb hely volt, ahol megfordultak. A nyolc önkéntest végül az Északi Szövetség katonái szabadították ki teljesen váratlanul. „A Maszud emberei betörtek a börtönbe, kinyitották a cellát, és mi nagyon féltünk… aztán a szövetség katonái bejöttek… és szabadok voltunk, és a város utcáin sétáltunk… az emberek kijöttek a házaikból, és megöleltek minket, tapsoltak… életem legnagyobb napja volt” - számolt be a szabadulásról Taubmann. 
Megfigyelők szerint az önkéntesek igen szerencsések voltak, hogy a visszavonuló tálibokkal elhagyhatták Kabult, különösen azt figyelembe véve, hogy a nyugati foglyok mekkora potenciális értéket hordozhattak volna a tálibok számára. Kiszabadulásukat többen egyértelmű figyelmetlenségnek tulajdonítják, ami azt látszik bizonyítani, hogy a tálib vezetők és a helyi parancsnokok között nem működik hatékonyan az információáramlás. 
Az önkénteseket eredetileg azért tartóztatták le, mert hitüket terjesztették Afganisztánban, ami a tálib rezsim alatt akár halálos ítéletet is vonhatott maga után. Perükben a legfőbb bizonyíték egy gyermekeknek szóló vallási könyv lett volna, amit egy afgán kisgyereknek adtak ajándékba. „Biztos vagyok benne, hogy hívő társaink imái jelentették azt az erőt, ami végül élve kiszabadított minket” - nyilatkozta az amerikai Dayna Curry az újságíróknak. A kiszabadult foglyok elmondták, hogy érzelmileg nagyon nehéz volt elviselni a három hónap megpróbáltatásait és bizonytalanságát, de hitük mindig kisegítette őket a kétségbeesésből. Jelenleg mindannyian biztonságban vannak. 
A Shelter Now tizenhat afgán nemzetiségű munkatársa, akiket az amerikai, ausztrál és német önkéntesekkel együtt tartóztattak le, egyes értesülések szerint szintén kiszabadult, és Pakisztánba menekült.