Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Robotizált „őslényporszívó” 

Az Electrolux Svédországban útjára bocsátotta az első robotporszívót. A készülék olyan radarral van ellátva, mely a denevérekhez hasonló módon hanghullámok segítségével érzékeli a szobában lévő tárgyakat. Ennek ellenére a gépet mégsem a bőregerekről nevezték el, hanem egy a tengerfenéken mászó ősrák, a Trilobita nevét kapta. A cég azt állítja, hogy egy átlagos alaposságú porszívózás csupán a padló 60 százalékára terjed ki, ezzel szemben az új készülékkel 95 százalékos teljesítmény produkálható. Richard John, az Electrolux ügyvezető igazgatója szerint ez az újítás az 1990-es években kezdődött intenzív fejlesztőprogramok csúcsa, s egyben az Electrolux győzelmét jelzi a legjobb háztartási robotok megalkotásáért folyó versenyben. A világ első prototípusának 1997-es angliai bemutatóját követően a közönség reakciója annyira inspiráló és lenyűgöző volt, hogy akkor határozták el a terv további tökéletesítését. A készülék ára ezer font (kb. 320 000 Ft) körül alakul. (Ananova)


Bort iszik, de nem prédikál

Egy kiadósabb tivornyázás után véletlenül lábon lőtte magát egy ittas pap Bulgáriában. Bistriza falu Boris atyája elővette pisztolyát, hogy jókedvében néhányat a levegőbe pufogtasson, csakhogy a golyó célt tévesztett. Szerencsére sebesülései nem súlyosak, de most illegális fegyvertartással vádolják. Előzőleg már annyit ivott, hogy egy gyászszertartást sem volt képes lebonyolítani. Ráadásul, a rendőrségi szóvivő szerint, miután a járőrök a helyszínre érkeztek, a pap egyikőjük lábszárába is beleharapott. (Ananova)


Aszteroidok árnyékában

A legújabb kutatások szerint kisebb a valószínűsége annak, hogy egy becsapódó aszteroid elpusztítsa a földi civilizációt, mint ahogy ezt eddig gondolhattuk.
Az Új-Mexikóban található Aproach Point Csillagvizsgáló Intézet kutatói megpróbálják teleszkóppal feltérképezni az univerzum egy részét. Becsléseik szerint 1:5000 az esélye annak, hogy egy becsapódó aszteroid elpusztítsa bolygónkat. A korábbi felmérésekben ennek arányát 1:1500 -re tették. Zeljko Ivezic - a Princeton csapat vezetője - úgy véli, hogy legalább egy egy km-es átmérőjű aszteroid lenne elegendő ahhoz, hogy a katasztrófa bekövetkezzen, de szerencsére ilyen becsapódásra százmillió évenként lehet csak számítani. (Nagy valószínűséggel hasonló eset történhetett 65 millió évvel ezelőtt is, mely a dinoszauruszok kipusztulását eredményezte.) A csapat fő céljai között szerepel, hogy a Föld Tejút rendszerén kívül elhelyezkedő tárgyakat megfigyeljék, és feljegyzéseket készítsenek róluk. Naprendszerünkben kb. körülbelül 700 ezer egy km átmérőjű aszteroid keringhet, melyek közül a csillagászok már mintegy tízezret alaposan szemügyre is vettek. (Reuters)