Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Lendületben a Rangers és a Blackhawks

Az észak-amerikai jégkorong ligában egyre több csapat rukkol elő remek teljesítménnyel. Az eddig is pompásan szereplő vezető hármas, a Detroit, az N.Y. Islanders és a Calgary mellé újabb együttesek zárkóztak fel: Nyugaton a Chicago Blackhawks gárdája, amely nem kis meglepetést okozva sorozatos győzelmeket produkál. 

A háromszoros Stanley-kupagyőztes 1961 óta vár arra, hogy újra bajnokként ünnepelhessen. Brian Sutter edző legénysége öt év szünet után újra a rájátszásba kerülhet, ha állandósul jó formájuk. A gárda hálóőre, Jocelyn Thibault oroszlánrészt vállalt abban, hogy a „Fekete Sólymok” hazai pályán idáig nem találtak legyőzőre. A védelem az idén szerződtetett veterán Phil Housleynak köszönhetően alaposan megerősödött. Az ellenfelek kapuja előtt pedig a csapat első számú sztárja, Tony Amonte vezérletével igen hatékony gólgyártás folyik. Az orosz légiós, Alekszej Zsamnov kimagasló játéka is hozzájárult ahhoz, hogy a „Szeles város” csapata a nagy rivális Red Wingset is leiskolázta. A nyugati konferencia élén akár helycsere is történhet, érdemes lesz figyelni a két csapat vetélkedését.
Keleten az Islanders vezető pozícióját a „Nagy Alma” másik híres egylete, a Rangers veszélyezteti. A szezont gyengén kezdő „parkőrök” zsinórban nyerik mérkőzéseiket. A világsztárokat felvonultató manhattani legénység egyre inkább összecsiszolódik, így a folytatás is biztató lehet. A pontgyártásban élenjár a csapat kezdő sora. A Fleury-Lindros-Johansson trió gólgazdag játékát a zseniális védő, Brian Leetch segíti góljaival és gólpasszaival. A speciális kontaktlencsével játszó Bryan Berard a védelem oszlopává nőtte ki magát. A fél szemére csaknem világtalan fiatal játékos szerződtetésével nyerő lapot húzott Glen Sather, a klub vezérigazgatója. 
A veterán „cséká” Mark Messier a fiatal cseh légiós Radek Dvorákkal alkot olyan ütőképes párost, amely sok pontot termelt az eddigi összecsapásokon. A „Csodálatos Kapitány”, ha szorgalmasan gyűjti pontjait, az idény végére megelőzheti a Detroit egykori hírességét, Gordie Howe-t, az örökranglista második helyén.
A harmadik és a negyedik sor centerei, Petr Nedved és Mike York is folyamatosan bombázzák az ellenfelek védelmi állásait.
Ron Low edző - akinek már távozását hirdették - tehát rendet tett a fejekben, és a Rangers újra hírnevéhez méltóan szerepel. Az Islanders csarnokában is diadalmaskodó alakulat előtt nyitva a kapu a rájátszásba jutáshoz, ahol a cél az, hogy 1994 után újra bajnokságot nyerjen, immáron az ötödiket a klub történetében.