Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Gyorsít a szuperállam

Változtatásokat sürgetett az európai védelmi és belső biztonsági rendszerben Romano Prodi, az Európai Bizottság elnöke. Prodi szerint a szeptemberi terrortámadás alaposan megváltoztatta a politikai tájképet, és emiatt fel kell gyorsítani az európai integrációt. 


Romano Prodi. Európa feljövőben Fotó: Reuters

Az elnök brüsszeli beszédében hangsúlyozta: bizottsága Nagy-Britannia és más tagországok adó- és költségvetési politikáját szorosabban kívánja kézben tartani, mivel az euró védelme nem biztosított hosszú távon. Prodi előterjesztett egy „költségvetési modellpolitikát”, amely a gazdasági unió felé vezető lépés lenne. Az elnök az egész európai gazdaságot kívánja irányítani az új politikával, amely egyértelművé teszi, hogy olyasvalamire készül, aminek jelenleg nincs uniós törvényi alapja. A bizottság tagjai szerint az új modell minden tagországra nézve kötelező lenne, függetlenül attól, hogy tagja-e az uniónak. A kritikusok máris kifejtették: a tervezet megfosztaná a kormányokat a költségvetés fölötti ellenőrzéstől, hiszen gazdasági kormány felállítása felé mutat. Ezek szerint az euró bevezetése is csak egy lépés az egyeztetett adó- és költségvetési politika felé. 
Prodi nem elégszik meg a gazdasági jellegű egyesüléssel: az Europol számára is kiterjedtebb hatáskört követel, és szeretné elérni „az integrált európai rendőrség felállítását a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni harchoz”. Prodi szóvivője most először ismerte el, hogy az Europol elkezdhet „FBI-szerkezetet” felvenni. Eddig a bizottság tagadta, hogy föderális rendőrségi apparátus kiépítésébe kezdtek volna.