Vissza a tartalomjegyzékhez

Csereklyei Márta
Szétesett az óriásgép

Öt év alatt - nem számítva a szeptemberi gépeltérítéseket - már a negyedik nagy utasszállító repülőgépet érte katasztrófa röviddel a New York-i felszállást követően. Bár a terrorizmust egyik esetben sem nevezték meg hivatalos okként, gyanús körülmények minden esetben találgatásokra adtak okot. 


A queensi lakónagyed a becsapódás után. Nem volt idő menekülni Fotó: Reuters

Legalább 262 ember halt meg hétfőn, amikor a Dominikai Köztársaság felé tartó A300-as óriásgép röviddel a New York-i Kennedy Nemzetközi Repülőtérről történő felszállás után lezuhant New York egyik népszerű negyede, Queens felett. A jelenlegi feszült helyzet miatt a legtöbben azonnal egy újabb merényletre gondoltak, az eddigi vizsgálatok alapján azonban a hatóságok hajtóműhibára gyanakodnak, ám egyelőre a szabotázs lehetőségét sem zárták ki. 
Időközben előkerült az egyik, sérült fekete doboz, amely a zuhanás előtti pillanatokban semmiféle rendkívüli eseményt, párbeszédet nem rögzített. A hajtómű gyártója, a General Electric szerint a motor rendkívül megbízható: több mint ezer repülőgépen használják, beleértve az elnök különgépét, az Air Force One-t is. 
A gép három perccel a felszállás után gyakorlatilag darabokra hullott. Szemtanúk elmondása alapján először billegni kezdett, egyes részei leváltak róla, majd spirális vonalban, meredeken lezuhant. A szárnyak még a levegőben letörtek, az egyik hajtómű egy töltőállomásra, a másik pedig egy kocsibeállón elhelyezett hajóra zuhant. 
Kevin McKeon éppen a reggelijét fogyasztotta, amikor nagy zajt hallott, a ház megrázkódott, majd „a szoba egyszerűen felrobbant”. Kevin négyéves kislányát a légnyomás kisodorta egy kitörött üvegajtón, a feleségét pedig a nappaliba repítette. A ház másodpercek alatt lángokban állt. Kisebb sérülésekkel mindhárman túlélték a katasztrófát, s csak később tudták meg, hogy a repülőgép egyik hajtóműje leborotválta a házuk hátsó részét, mielőtt a közeli hajóra zuhant. Az övékkel együtt négy ház dőlt romba, négy súlyosan megrongálódott, egy tucat másikban pedig kisebb károk keletkeztek. 
„Mindenütt holttestek hevertek - emlékszik vissza egy helyi lakos, John Carrington. - Ahogy mentünk, repülőgéproncsokra és emberi testrészekre léptünk. Még beszélni is alig tudok róla.” A helyszínre érkező mentők számára nem volt mit menteni; a romok közül csak holttesteket tudtak előhúzni. Szinte valamennyi utas a Dominikai Közösség tagja volt. Az egyik férfi még halálában is karjába zárta kisgyermekét. A gépen utazott a 19 éves Jessica Jimenez, a Hostos Community College elsőéves hallgatója, aki szülei látogatására indult Santo Domingóba. A 27 éves Felix Sanchez, a Merill Lynch & Co. pénzügyi tanácsosa, a családja reménysége volt. Joseph és Frances Huber ikerpár unokáik vasárnapi születésnapi ünnepségéről utaztak haza. A haiti születésű Jean Luc Phanord misszionáriusként Dominika keleti részén tevékenykedett. 
Queens, Belle Harbour és a közeli Breezy Point lakóit azért is érintette érzékenyen a tragédia, mert a Világkereskedelmi Központ ellen szeptember 11-én elkövetett támadásban már közel száz ismerőst vesztettek el, zömében rendőröket, tűzoltókat és menedzsereket. 
„New York lakosai már sokat szenvedtek - nyilatkozta Bush az eset kapcsán -, és most újabb csapás érte őket. Ám semmi kétségem sincs afelől, hogy a New York-iak elszánt, erős és bátor emberek, akik segítik egymást a mostani katasztrófában is.” 
A szeptemberi támadások előtt is több légikatasztrófa ért New Yorkból induló repülőgépeket. 1996-ban a TWA légitársaság óriásgépe zuhant le a New York-i partok közelében, 230 ember halálát okozva. A hivatalos magyarázat az üzemanyagtartályban zárlat miatt bekövetkezett robbanást jelölte meg okként, ám szemtanúk tucatjai szerint a gépet rakéta találta el. ( Hetek, 1999. november 6.) Egyik tragédia esetében sem lehetett egyértelmű okot találni: sem a műszaki hiba, sem terrorista akció nem zárható ki teljes bizonyossággal. 


Bármi volt, nagy bajt jelez

Péterfi István
Az amerikai hatóságok viszonylag gyorsan döntöttek a baleset verziója mellett, de két hónappal szeptember 11-e után New Yorkban óhatatlanul felmerül a terrorakció lehetősége.
Először a hajtóműveket gyanúsították. A hatóságok több esettel foglalkoztak az elmúlt hónapokban a General Electric CF-6-osok kapcsán (ez dolgozik az elnöki különgép, az Air Force One szárnyain is), egyszer földi próba során repült szét az egyik forgórész, súlyos lékeket vágva a burkolaton, máskor a levegőben okozott komoly vibrációt és kényszerleszállást a Monarch légitársaság gépén Portugáliában. Evidensnek látszott a hajtóművek hibája, hisz mindkettő már a levegőben levált a gépről. 
Csakhogy kiderült, ami a fotókon is látszik: a hajtóművek roncsolódása a becsapódáskor keletkezett, nem a levegőben: nem tört turbina, nem volt madárütközés. Viszont a szakmai fórumok arra figyeltek fel, hogy a gép függőleges és vízszintes vezérsíkját a tengeröbölben találták meg viszonylag épen, tehát feltehetően korábban törtek le a gépről, mint a hajtóművek. Eszerint az A-300 a stabilizátorok leválása miatt került olyan helyzetbe és kapott olyan terhelést, amitől a hajtóművek is letörtek, és gyakorlatilag a gép szétesett a levegőben.
A hivatalos nyilatkozatokban a hangrögzítő felvételére hivatkoznak: a pilóták egyike „wake effect”-et említ, azt az örvénylést, amit a nagyobb repülőgép hagy maga után, és valóban alattomos, láthatatlan csapda: zuhant le már emiatt kisebb utasszállító, business jet, túragép, de nem ekkora széles törzsű, mint az A-300. Egyes források szerint a Japan Air Lines Jumbója két perccel korábban hagyta el ugyanazt a pályát, ennyi idő általában elég ahhoz, hogy a veszélyes örvénylés eloszoljék a levegőben. 
Kevéssé „jóindulatú” feltételezés, hogy a vezérsíkok egyike anyagfáradás vagy karbantartási hiba miatt tört le a gépről. Az internetes szakmai fórumokon még inkább felerősödött azok hangja, akik elképzelhetetlennek tartják, hogy egy gép egyszerre veszítse el hajtóműveit és vezérsíkjait, szabotázst gyanítanak, akár a bekötések manipulálását, akár apró bombákat a kényesebb pontokon. Bármelyik bizonyul igaznak, nyugtalanító: vagy a terrorizmus vág vissza, vagy komoly baj van egy bevált, elterjedt, megbízható géptípussal.