Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Pánik kísérte az Airbus tragédiáját

Az amerikai repülőgépszerencsétlenség hírére pánikkal reagáltak a tőzsdék, az első ijedtség elmúltával azonban újra felfelé mozdultak az indexek, és Japán kivételével emelkedéssel zárták a hetet. A Nikkei közel 6 százalékos esése a japán GDP-adatnak köszönhető, ami 2,9 százalékos csökkenést mutat az első félévre. 

Az Airbus balesete újabb mélyrepülésbe taszította az amúgy is megtépázott légitársasági részvényeket, 6-15 százalékkal nyomva lejjebb a papírok értékét. Szerdán a Bank of England és az Európai Központi Bank (ECB) egyaránt ötven bázispontos kamatvágással lepte meg a piacokat; a DAX 7, a Futsie csak 1,2 százalékos erősödéssel zárta a hetet. A Magyar Nemzeti Bank hétfőn azonnali hatállyal ötven bázisponttal 10,2 százalékra csökkentette kamatszintjét. A BUX alacsony forgalom mellett 1,2 százalékot emelkedve újra megközelítette a 7000 pontos lélektani határt.
12 százalékkal csökkent a Pannonplast részvényeinek árfolyama, miután a cég bejelentette: a várt 2 milliárd helyett csak 1,3 milliárd forintos profittal számol a 2001-es üzleti évre. Ellentétesen mozgott a TVK, végül is a papír 14 százalékos emelkedéssel zárta a hetet. Jól teljesített a többi vegyipari részvény is: a Borsodchem majd 10 százalékkal drágult, s közel 9 százalékkal erősödött a Graboplast is az ABC sikeresen lezárult felvásárlási ajánlata nyomán. Az élmezőnyben végzett a várakozásoknál jobb eredményt felmutató Démász is 8,5 százalékos erősödésével. Drágult a Graphisoft is, miután az APEH megvette a társaság épületüzemeltetési ArchiFM rendszerét. Megszületett a döntés: az OTP Banké lesz a szlovák Beruházási és Fejlesztési Bank (IRB) többségi tulajdona.