Vissza a tartalomjegyzékhez

Danka Ildikó
Újabb kedvezmények a lakáshitelpiacon

Az újabb és újabb hitelpiaci kedvezmények már az év eleje óta fokozták az új lakást keresők vásárlási kedvét, s ez érzékelhetően idén ősszel csúcsosodott ki. Mivel november 1-jével léptek életbe az újabb kamattámogatások, sokan a beígért kamatcsökkentésre számítva elhalasztották a nyári hónapokban a lakásvásárlást. A változás értelmében az új kamatkedvezmények érvényesek lesznek a korábban felvett lakáshitelekre is, így a régebb óta futó hitelszerződésekre is igényelhetők lesznek a most életbe lépő nagyobb mértékű kiegészítő kamattámogatások és adókedvezmények. 


Építkezés. Korlátolt lehetőségek Fotó: Somorjai L.

A sokak által várt törvénymódosítás végre életbe lépett, miszerint a korábbi 20-ról 40 százalékra emelkedett a lakáshitel éves törlesztő részleteire vonatkozó adókedvezmény. Ennek értelmében az eddigi maximum 35 ezer forint helyett 240 ezer forintot lehet leírni az éves adóalapból. A felemelt mérték egyaránt vonatkozik az új és használt lakásokra, valamint lakótelkekre felvett hitelekre. Azonban fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a használt lakásokra felvett kölcsönök esetében egy évvel később lép életbe. A használt lakásokra folyósított kölcsönök esetében a 2002. januártól kezdődő esedékes törlesztéseket fogja csökkenteni az adókedvezmény, amelyet ennek megfelelően a 2003-as adóbevalláskor lehet majd először elszámolni. Az adókedvezmény érvényesítésének feltétele, hogy a hitelszerződést hitelintézettel kell megkötni, valamint az, hogy a szerződés ne legyen 1994. január elsejénél korábbi.
Azoknak, akik használt lakásvásárlásra terveznek hitelt felvenni, sajnos nemcsak az adókedvezményre, de a megnövelt kamattámogatások igénybevételére is várniuk kell majd. 
Oszlányi Zsolt, az OTP Bank ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy a használt lakás vásárlására, vagy bővítésére is igényelhető kondícióik (amely most 12,5 százalék plusz kezelési költség) néhány hónapon belül szintén kedvezőbbek lesznek, körülbelül 2-2,5 százalékkal. 
A családosok és a gyermeküket egyedül nevelők által igényelhető kiegészítő kamattámogatás (amely csak új építésű lakásra vehető fel) két százalékkal növekedett. Így a korábbi nyolc százalék helyett most maximum hat százalékkal (kamat plusz kezelési költség) kell kalkulálniuk az éves törlesztőrészletek számításainál. A kamatláb nagysága ezen belül természetesen bankonként változhat. 
Például a Földhitel- és Jelzálogbank Rt.-nél (FHB) 3,9 plusz 1,5 százalék kezelési költség mellett vehető igénybe a kiegészítő kamattámogatás, míg az OTP Bank Rt. ezt 2,75 százalékos éves kamatért plusz 1,5 százalékos kezelési költségen nyújtja. Az FHB kamata azért magasabb, mert a bank hitelfedezeti életbiztosítást is köt az ügyfeleire, amelynek értéke egy százalékpont körül alakul a díjban. Az FHB-nál azonban kisebb az induló törlesztő részlet, mint az OTP-nél.