Vissza a tartalomjegyzékhez


Pannon cserébe a zárszámadásért
Védelem alatt a csurkista szócső

Kacsának minősítette az elektronikus médiumok felügyeletét ellátó Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szóvivője azt az állítást, hogy Csurka István „odatelefonált” a testületnek a Pannon Rádió védelme érdekében. Ladvánszky György, az ORTT tagja viszont érthetetlennek tartja, hogy egy, a Pannon Rádió frekvenciaengedélyét veszélyeztető új előterjesztés - az ügyrenddel ellentétben - nem került napirendre. Egyes vélemények szerint a kormánypártok és a MIÉP között alku tárgya volt a szélsőséges rádió engedélye a zárszámadás megszavazásáért cserébe. 

A Hetek információja szerint egy, az ORTT Műsorfigyelő és -Ellenőrző Szolgálata által készített tartalomelemzés megállapította, hogy a Pannon Rádió egyértelműen a MIÉP érdekeit szolgálja. Ezt viszont tiltja a médiatörvény 4. § 2. pontja, amely kimondja: „Műsorszolgáltatásban közzétett műsorszámok összessége, illetőleg ezek bármely tartalom vagy műfaj szerinti csoportja nem állhat párt vagy politikai mozgalom, illetve ezek nézeteinek szolgálatában.” A törvény szerint az ORTT-nek gyakorlatilag meg kellene szüntetnie a Pannon Rádió műsorszolgáltatási engedélyét. Az elemzés alapján készített előterjesztést még októberben megkapták a testület tagjai, ami az ügyrend szerint azt jelenti, hogy két héten belül - azaz legalább ezen a héten - tárgyalniuk kellett volna a kérdést. 
Vékony Éva, az ORTT szóvivője lapunknak elismerte a késedelmet, amit azzal indokolt, hogy „amikor nagyon sok az előterjesztés, akkor sajnos nem tudjuk megerőszakolni a testületet, hogy többet tárgyaljon annál, amire képes”. Arra a kérdésünkre, hogy milyen fontosabb ügyek okozták a késedelmet, azt a választ kaptuk: „Rengeteg fontos ügy volt, többek között beszámolók, ez-az, amaz, ami így a sajtóban meg is jelent”. A szóvivő kiemelte, hogy napirendre fog kerülni az előterjesztés, így várhatóan két hét múlva tárgyalják azt. Vékony Éva határozottan cáfolta azt a hivatalban elterjedt hírt, hogy Csurka István, a MIÉP elnöke nyomást gyakorolt volna az ORTT-re, hogy „ejtsék” az előterjesztést. Mint mondta: ilyet egy pártelnök meg sem tehet, az irodai apparátus pedig, amely készítette az előterjesztést, nem befolyásolható. 
Ladvánszky György, az ORTT szocialista delegáltja furcsának tartja, hogy az ügyrend ellenére - amely szerint kötelező lett volna tárgyalni az előterjesztést - nem került napirendre a Pannon Rádió ügye. A testület „leterheltségéről” ironikusan megjegyezte: „Bizonyára a Répcelaki Városi Televízió tulajdonosi szerkezete fontosabb, mint az országos érdeklődésre számottartó, szélsőséges Pannon Rádió kérdése.” Mindezek fényében Ladvánszky György számára kérdéses, hogy miért maradt el a tárgyalás éppen akkor, amikor a kormánykoalíciónak fontos volt a zárszámadás megszavazása. Nyilván kellemetlenséget okozna a kormánypártoknak - az általuk esetleg megvédett - szélsőjobboldali Pannon Rádió ügye. (Munkatársunktól)