Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Arafat a Vatikánból üzent

II. János Pál pápa magánkihallgatáson fogadta Jasszer Arafatot, a palesztin autonómia vezetőjét. Arafat a Betlehemben kialakult helyzetről és általában a közel-keleti válság megoldásának kilátásairól tájékoztatta a pápát. Ez a mostani immár a tizenegyedik találkozás II. János Pál és Jasz-szer Arafat között az elmúlt két évtizedben. 


Arafat és a pápa találkozása. Régi kapcsolat Fotó: Reuters

II. János Pál a Vatikánban fogadta Jasszer Arafatot. A katolikus egyházfő a találkozó során arra kérte a Palesztin Hatóság vezetőjét, hogy tegyen meg mindent az izraeli-palesztin konfliktus rendezése érdekében. A palesztin vezető a Vatikánból felszólította Ariel Saron izraeli miniszterelnököt, hogy a közel-keleti békefolyamat megmentése érdekében üljön újra tárgyalóasztalhoz. 
Arafat Rómában tett hivatalos látogatása alkalmával tárgyalásokat folytatott Berlusconi olasz miniszterelnökkel és több vezető olasz politikussal. Tárgyalásai központi témája a közel-keleti rendezés volt. A politikus hangsúlyozta, hogy a tárgyalási folyamatot az izraeliek szakították meg, de az Egyesült Államok, Európa és az ENSZ fontos szerepet tölthet be a térség problémáinak rendezésében.