Vissza a tartalomjegyzékhez

Mód Julianna
Többet kézzel, mint pénzzel

Az ajándékozás nagyszerű dolog. Ha pedig hajlandók vagyunk kicsit elfeledni a saját kezűleg gyártott meglepetésről alkotott negatív képzeteket - snassz, szegényes, értéktelen -, és nekiállunk alkotni, akkor a boltinál sokkal nagyszerűbb ajándékokkal is előrukkolhatunk. Ehhez ma már rengetegféle szakmai segítség áll rendelkezésünkre. A múltban a kézügyességgel megáldott emberek legfeljebb egy-két újság ötleteiből kaphattak ihletet; napjainkban ez a helyzet sokat javult, elég csak a magyar nyelven is kapható külföldi hobbilapok színes palettájára gondolni. Üde színfolt a kínálatban a Magyarországon már négy éve működő „Kreatív Hobby” elnevezésű üzlet. Itt a gyöngyfűzéshez, festéshez, gyertya- és szappanöntéshez, mozaik, gipsz készítéséhez találhatjuk meg a szükséges kellékeket.


Saját készítésű edényekkel az étkezés is izgalmasabb Fotó: Hobby Műhely

Az üzlet tulajdonosai másfél hónapja egy kanadai kezdeményezés nyomán - mely Nyugat-Európa-szerte nagy népszerűségnek örvend - üzletük mellé megnyitották Kreatív Hobby Műhelyüket is, ahol a látogatók elkészíthetik saját kezűleg festett ajándéktárgyaikat.
A VIII. kerületi műhely egy barátságosan felújított helyiségben, kellemes környezetben található. A fehér agyagból készült, natúr használati és lakásfelszerelési tárgyakat az üzletben megvásárolva otthon vagy helyben festhetjük ki. A földszinten és az emeleten négy-négy asztalnál kényelmesen körülbelül harmincöt fő „dolgozhat” egyszerre. A tárgyak ára magába foglalja a korlátlan festék-, ecset- és sablonhasználatot, valamint az elkészült mű mázzal való borítását, majd az ezer fokon történő kiégetést. A festék föld alapú, ezért a kerámia jól magába szívja - de ha esetleg elrontottuk, szivaccsal könnyedén letörölhető. A színek a mázazást, égetést követően sötétednek, és így nyerik el igazi fényüket - a színtelen részek pedig fehéren maradnak. Ha valakinek nincs megfelelő kézügyessége, indigóval, vagy előre gyártott sablont használva rajzolhatja rá a kívánt mintát az anyagra.
A családi programként is vonzó műhelymunkában már négy-öt éves kortól részt vehetnek a gyerekek, ráadásul a hétköznapok során is szívesen használják egyedi tárgyaikat. Nászajándékként is eredeti meglepetés lehet például két sajátos tányér, két bögre kíséretében. A pusztán érdeklődők pedig ajándékutalványt vásárolhatnak, amely az üzletben és a műhelyben egyaránt felhasználható. Ugyanitt szombatonként korongozó-tanfolyam, illetve gyermekagyagozás indul.
Cím: Kreatív Hobby (üzlet), Bp. IX., Üllői út 15. Tel.: 218-0818.
Kreatív Hobby Műhely, Bp. VIII., Baross u. 78. Tel.: 210-5714. Nyitva tartás: hétfő-szombat 11-19 óráig.
Ízelítőül néhány ár: bögrék 500 Ft-tól, fényképkeretek, kaspók, vázák 550 Ft-tól, virágcserép 370 Ft-tól. Kaphatók még óraszerkezetek vagy karácsonyi és húsvéti idényfigurák is. Ha szolgáltatásaikat csoportos foglalkozás keretén belül veszik igénybe, az árakból jelentős kedvezményt adnak.