Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
18 csapat már továbbjutott

A világbajnoki selejtezők első körének vége. Az első helyen végzők biztosan továbbjutottak a most befejeződő európai csoportmérkőzésekből. Másodikoknak maradtak a pótselejtezők és a remény, hogy ezeken biztosíthatják csapataik helyét a 2002-es világtalálkozón.


Jogos az angol gólöröm. A 93. percben született Beckham továbbjutást érő találata, így Németország pótselejtezőre kényszerül Fotó: Reuters

A magyar válogatott minden várakozáson alul teljesített, ennek megfelelően a kemény munka végeredménye a csoportbeli negyedik hely lett. Litvánia lett az ötödik, a 8. csoportból Olaszország jutott egyből a legjobbak közé, és Románia játszhat még egyszer. A románok ellenfele Szlovénia lesz majd. A szlovének nem akárkit utasítottak maguk mögé, a jugoszlávok lettek a harmadikok, igaz, a tovább jutó csapat, Oroszország, nem volt meglepetés. Az előbbi 1-es csoportban is szoros volt a továbbjutás, de a 2-es véghajrájában csak a rúgott gólok tudtak döntést hozni. Portugália szerzett többet, így a szintén 24 pontos Írország játssza a reménymérkőzést.
A 3. csoport nagy vesztese Bulgária, őket a csehek és a dánok utasították maguk mögé. A cseh válogatottnak még egyszer bizonyítania kell majd. A negyedik csoportban Svédország magabiztosan szerezte meg a továbbjutást, veretlenül bizonyították, hogy az északi foci még mindig jó. Törökországnak kell még a megszerzett második hely után biztosítania magát, ne nélkülük induljon a 2002-es verseny.
Az ötödik csoportból Lengyelország lett az első, a második helyen itt Ukrajna végzett. A hatodik csoportban Horvátország egy ponttal előzte meg a belga nemzeti tizenegyet. A hetedik csoportban egy dolog biztos egyelőre, hogy Spanyolország teljesítette a kötelező feladatot, továbbjutott. A második hely még kiadó, erre Ausztria és Izrael még versenyben van. A kilencedik csoportban is vérre ment a harc, Anglia megelőzte Németországot, igaz a többi csapatnak nem volt sok esélye, hogy játszszon jövőre.
Franciaország a védő jogán biztos résztvevő. Mellettük Dél-Korea és Japán a rendező országokként szintén, automatikusan ott lesznek. Dél-Afrika, Kamerun, Nigéria, Szenegál és Tunézia az afrikai csoportból szintén nyugodtan készülhet. Az USA, Argentína és Costa Rica is örülhet a sikeres akadályvételnek. Kína, a hatodik kísérletre, először vehet részt a legjobbak között.