Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Bin Laden médiaháborúja

„Az amerikaiak kinyitottak egy ajtót, amely soha sem fog bezárulni - jelentette ki Gaith, majd hozzátette: - Amerikának tudnia kell, hogy a harc nem hagyja el a földjét, amíg Amerika nem hagyja el a földünket, amíg Amerika nem hagy fel Izrael támogatásával, amíg Amerika nem vet véget az Irakkal szembeni blokádnak...” 


Egy tokiói elektronikai boltban. Világhír az éteren keresztül Fotó: Reuters

Az Egyesült Államokban sokan nem értenek egyet azzal, hogy a terroristák üzeneteit részletesen bemutatják az országos televíziók. Egyesek szerint a nyilatkozatok segítségével - amelyek az arab világ CNN-jének tartott katari műholdas adáson keresztül kapnak világnyilvánosságot - bin Laden juttatja el kódolt üzeneteit amerikai követőinek. Konkrét bizonyíték nincs rá, de a feltételezés szerint bizonyos kifejezések használata, vagy a felvétel egy apró részlete, akár bin Laden karórája, titkos üzenetként szolgálhat a terrorszervezetek beépített embereinek szerte a világon. Mások szerint bin Laden ilyen módon próbál pszichológiai hadviseléssel félelmet ültetni az amerikai civilek szívébe. A CNN hírtelevízió ennek nyomán közölte, hogy a maga részéről ezentúl nem fogja egyenes adásban, a maguk teljességében leadni ezeket az üzeneteket, amelyek cselekvésre szólíthatják fel az „alvó ügynököket”. Többen arra is felhívták a figyelmet, hogy az al-Dzsazírában leadott felvételek az inteneten keresztül is elérhetők és lejátszhatók. Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó ennek fényében a tévéhálózatokra bízta annak eldöntését, miként kezelik ezeket az üzeneteket. 
A The New York Times szerint a videofelvételek hatására bin Laden népszerűsége nőni látszik, még a liberálisabbnak mondható egyiptomi társadalomban is. Bin Laden televíziós szereplése során gondosan ügyelt arra, hogy mind megjelenése, mind szavai az iszlám történelmi és vallási szimbólumait közvetítsék. A kopár szikla és a magányos puska, amely bin Laden mellett volt látható, utalt az iszlám történelemi gyökereire. Kardokról, lovakról és lovagokról szólt, szavai a Koránnak a képmutatókkal szembeni kirohanásaival csengenek egybe.
„Egyszerű embert látunk, aki úgy állítja be magát, mint aki dollármilliókat hagyott hátra, hogy megvédje az iszlám becsületét” - mondja bin Ladenről a kairói Al Ahram újság iszlám politikai elemzője, aki szerint bin Laden többek között ennek az imázsnak köszönheti népszerűségét.