Vissza a tartalomjegyzékhez

Kovács Klára
Megfontolt és óvatos befektetés

Óvatosságra intenek a befektetői tanácsadók. A háborús helyzet, az esetleges további terrortámadásoktól való félelem, sőt, annak az esélye, hogy a konfliktus a közel-keleti térségre is kiterjedhet, csak tovább fokozza a szeptember 11-e óta tartó bizonytalanságot a részvénypiacokon. Rövid és hosszú távra elsősorban az állampapírok vásárlását ajánlják az elemzők.

Megfontoltságra és óvatosságra intenek a brókercégek. Az IE New York Bróker Rt. például a következő befektetési csomag összeállítását ajánlja: 20 százalék értékpapír és 80 százalék állampapír. 
A lapunknak nyilatkozó Török Zoltán, a Raiffeisen Értékpapír Rt. vezető elemzője nem is ajánlja az értékpapírok vásárlását azok számára, akik rövid távon - például három hónapra - szeretnék a pénzüket befektetni. A pénzpiacok oly mértékben bizonytalanok, hogy ha valaki rövid távon szeretne nyereségre szert tenni, akkor nem tudunk jó ötletekkel szolgálni - mondta az elemző. De ha valaki hosszabb távon, akár a jövő év végéig tervez értékpapír-befektetést, akkor érdemes mind a részvény-, mind a kötvénypiacon próbálkoznia. Tulajdonképpen bármelyik kötvényvásárlás jó ötlet, mert úgy látjuk - mondta Török -, hogy a jövő év nagyon dinamikus lesz, azaz jelentős árfolyam-emelkedés várható. Elsősorban a két-, a három- és az ötéves lejáratú kötvényeket ajánljuk. Ilyen hoszszabb lejáratú kötvények esetében nagyobb hozamot lehet realizálni, mint a rövidebbeknél, amelyeket újra és újra megvásárolnak.
Ha egy-két éves időintervallumról beszélünk, a blue chipek (azaz a Budapesti Értéktőzsde vezető részvényei) közül szinte bármelyik ajánlható. Bár a Mol rizikósabb, most még bizonytalan a gázüzletág sorsa és a regionális terveinek kimenetele is - mondta az elemző, de a Richter, az Egis, az OTP és 
a Matáv részvényei biztonságosabbaknak tekinthetők, mi ezeket ajánljuk elsősorban. 
Azok számára, akiknek néhány hónap múlva készpénzre van szükségük, rövid lejáratú állampapírokat ajánl az elemző. Leginkább a 3 hónapos diszkont kincstárjegyeket emelte ki, de számukra nem ajánlatos értékpapírok vásárlása. Alapvetően optimistán látjuk a 
jövőt - mondta Török -, de rövid távon sok a kiszámíthatatlan faktor (globális recesszió, katonai konfliktus, feltörekvő piacok esetleges válsága), amelyeknek jelentős hatása van a részvényárfolyamokra. Ezért nem várható az, hogy rövid távon biztos megtérülést eredményezhet. 
Az elemző úgy látja, abban az esetben, ha a konfliktus lokalizálható marad, tehát nem terjed ki más közel-keleti államokra, úgy néhány hónap elteltével megnyugszanak a részvénypiacok. Ellenkező esetben a korábbihoz hasonlóan hektikusan mozoghatnak az indexek, s ez átgyűrűzik hozzánk.
Detrekői László, a CIB Értékpapír Rt. vezető elemzője a Heteknek kifejtette, hogy középtávú befektetés esetében (két év távlatában) megéri viszonylag nagyobb arányban részvényeket vásárolni. Elsősorban a vezető papírokat, a gyógyszeripari cégek, a Matáv, az OTP papírjait és a gépipari papírok vásárlását érdemes megfontolni. De mivel egy-két éven belül az infláció is jelentősen csökkenni fog, érdemes hoszszú lejáratú kötvényeket is venni. Rövid távra, féléven belüli időszakra vonatkozóan viszont nem javasoljuk a hosszú lejáratú állampapírokat, mert rövid távon stagnálni fognak a hozamok - mondta Detrekői. 
Az elemző szerint a BÉT annyira alulértékelt, hogy gyakorlatilag már elérte a mélypontot. Ugyan átütő változás nem várható, de elképzelhetőnek tartja, hogy az év végéig 10-20 százalékot emelkedik a BUX.