Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Raktárról szállítanak

A közeljövőben várhatóan jelentős változásokon megy keresztül az európai, és ezzel együtt a magyarországi drogkereskedelem is. Az Afganisztán ellen indított háború ugyanis teljesen elszigeteli a külvilágtól Ázsia egyik legnagyobb drogtermelő vidékét, ahonnan az Európában fogyasztott heroin legnagyobb része érkezik. Ezzel az etnikai és vallási alapon szerveződő terrorszervezeteket is „csapás” éri, ugyanis ezeknek a csoportoknak egyik fő bevételi forrásuk a drogkereskedelem. 

Nyugat-Európa több tíz tonna heroint szippant fel évente - egyedül Németországban húsz tonna fogy belőle. Ennek a mennyiségnek a 80-90 százaléka Afganisztánból származik, és kétféle útvonalon, Irán és Törökország, illetve az észak-ázsiai volt szovjet tagköztársaságok érintésével érkezik Európába. „A közvetítésben és az elosztásban nagy szerepük van a saját nemzetállammal nem rendelkező etnikumoknak (például a kurdoknak, vagy a palesztinoknak), és nemzetközi bűnügyi szakértők azt is tényként könyvelik el, hogy a drogtermelés, illetve kereskedelem az etnikai, illetve vallási alapon szerveződő terrorszervezetek monopóliuma” - mondta lapunknak egy neve elhallgatását kérő rendőrségi szakértő. Így például az afgán ópiumtermelés és -feldolgozás egyik fő irányítója és haszonélvezője - feltételezések szerint - pont Oszama bin Laden, és az általa vezetett al-Kaida nevű terrorszervezet. Ehhez hasonlóan a kereskedelemből befolyt dollármilliárdok jelentős része is a kurd, a palesztin, vagy az albán terrorszervezetekhez folyik be, és ez akkor is így van, ha maguk a kereskedők nem terroristák, nem tagjai ezeknek a szervezeteknek. A szakértő elmondta: Magyarországon például a heroinkereskedelem a koszovói albánok kezében van, akik a bevételeikből forradalmi adót fizetnek az albán Nemzeti Felszabadítási Szervezetnek (UCK).
Az Afganisztán ellen indított háború gyakorlatilag elszigetelte az országot és ezzel együtt a drogtermelőket is a külvilágtól. Ennek hatására Európában a közeljövőben a heroin ára várhatóan drasztikusan emelkedni, minősége pedig romlani fog. Ezek a változások jelenleg még nem érzékelhetőek, valószínűleg azért, mert a tranzitországokban - az úgynevezett depótelepeken - jelentős mennyiségű heroin van még „raktáron” - véli a lapunk által megkérdezett rendőrségi szakértő.