Vissza a tartalomjegyzékhez

Mondovics L. Gábor
Milosevics mintafogoly lett

A NATO az Afganisztán ellen készülő intervenciója mellett sem fog megfeledkezni balkáni béketeremtő szerepéről - nyilatkozta Jamie Shea, a NATO információs osztályának igazgatója. A NATO képes egyszerre két-három feladatra is összpontosítani.

„Afganisztán miatt nem téveszthetjük szem elől a Balkánt, mert ezzel azt kockáztatjuk, hogy egy újabb Afganisztán kopogtat az ajtónkon” - nyilatkozta Shea egy szlovén napilapnak. A hágai nemzetközi törvényszék sem állt le a munkával. Miután elutasították Milosevics keresetét, melyet a törvényszék illetékessége ellen nyújtott be, újabb adatokat várnak. Milosevics ügyvédei a peranyag megismeréséhez kértek halasztást, amit megkaptak. Érezhetően csökkent ez által is az a lendület, amivel a volt jugoszláv diktátor ügyét kezdték. Carla Del Ponte főügyész és csapata ezt az időt arra használja, hogy közben a Hágával való együttműködést ratifikáló boszniai szerb parlamenten keresztül is újabb bizonyítékhoz jusson. Ennek megfelelően jó néhány gyanúsított érkezett a hollandiai városba. Néhányat a nemzetközi körözés miatt tartóztattak le, és voltak, akik önként jelentkeztek a bíróságon. Egy kereset ügyében mindenesetre lezárták a vizsgálatot, a volt albán katonai vezető, Hashim Thaqi ellen nem találtak elegendő bizonyítékot.
Milosevics eközben mintafogollyá vált. A börtön igazgatója szerint rendkívül fegyelmezetten viselkedik, és most már a többi fogva tartottal közösen is mutatkozik, valamint a más nemzetiségű rabokkal kártyázik és beszélget. Szerbiában ezalatt politikai vita kerekedett az újabban megjelenő történelemkönyv körül. A szerb oktatási minisztérium szerint jobb az ideológiamentes könyv, mint hogy most belevegyék a volt diktátort és korát. A legújabb kiadvány szerzői szerint Milosevics ugyan teljesen meghatározta az elmúlt évtized történelmét, de még nem telt el elég idő ahhoz, hogy objektíven lehessen értékelni a történteket. Így Jugoszlávia története a hivatalos tankönyvben jelenleg Joszip Broz Titóval ér véget.