Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Brutális mészárlások

Amerika szeretne minél előbb kikerülni a terrortámadások okozta sokkból - az elmúlt napokban azonban újabb véres esemény döbbentette meg a közvéleményt. A Greyhound busztársaság Chicagóból Orlandóba tartó járatán menet közben vágták el a sofőr torkát, aki szerencsésen túlélte a támadást. Az ezt követő balesetben hat személy életét vesztette, a Greyhound távolsági járatai pedig több órán át nem közlekedtek. Bár minden jel arra utal, hogy magányos támadóról van szó, az emberek azonnal újabb terrortámadásról kezdtek beszélni. Ugyancsak magányos támadó gyilkolt a svájci Zug városának parlamentjében, tizennégy személy életét oltva ki az elmúlt hét péntekjén.


Amerikai utasok a támadás miatt leállított buszokra várva. Érthetetlen Fotó: Reuters

Szerdán kora hajnaltól helyi idő szerint délután egy óráig nem közlekedtek a Greyhound társaság távolsági buszai, miután egy támadó elvágta a sofőr torkát a Chicago-Orlando járaton. Egy utas elmondása szerint a férfi többször előrement a buszon, és az útirány, illetve a pontos idő felől kérdezősködött, majd igyekezett rávenni egy nőutast, hogy adja át neki ülőhelyét a busz elején. Miután az erre nem volt hajlandó, a furcsa viselkedésű férfi odament a buszvezetőhöz, és átvágta a torkát. A buszsofőr, aki szerencsésen túlélte az esetet, később úgy vélekedett, hogy egy borotva vagy esetleg dobozvágó kés lehetett a támadó fegyver. 
A gyilkos támadó egy horvát férfi, Igric Damir volt, aki 1999-ben egyhónapos vízummal érkezett Miamiba. Damir Chicagóban szállt fel a buszra. A támadást követően megragadta a kormánykereket, és elkezdte tekerni. Emiatt a busz átsodródott az út másik oldalára, majd felborult. A támadó öt utastársával együtt életét vesztette a balesetben. A sofőr végig eszméletén volt, sőt arra is képes volt, hogy a buszból kimászva segítséget kérjen. Miután a kórházban összevarrták sebét, a rendőrségnek elmondta: támadója idegen akcentussal beszélt. Hivatalos információk szerint a férfinél horvát származást igazoló iratok voltak.
A hajnali negyed ötkor Tennessee állam területén történt támadás után a Greyhound azonnal leállította mind a 2300 buszát attól tartva, hogy esetleg újabb terrortámadás történt. A jelenlegi információk szerint azonban magányos támadóról van szó, így a buszjáratok kora délutántól ismét szállítanak utasokat. 
Szintén magányos támadó végzett a Zürich-közeli Zug városában tizennégy állami tisztviselővel, mielőtt saját életét is kioltotta. Az 57 éves Friedrich Leibacher több kézifegyverrel és robbanóanyaggal felszerelve, hamis rendőregyenruhában berontott a kanton parlamentjének otthont adó épületbe, ahol mintegy három percig lövöldözött, és sértő szavakat kiabált a jelenlevőkre. Ezután felrobbantotta bombáját, majd magával is végzett. „Olyan volt az egész, mint egy kivégzés” - számolt be az eset után Hanspeter Hausheer képviselő. 
A rendőrség véleménye szerint Leibacher zavarodott állapotban, dühtől és bosszúvágytól hajtva követhette el borzalmas tettét. A gyilkost egyébként korábban ittas vezetésért büntették meg, és sikertelenül kérvényezte jogosítványa visszaadását. Maga után hagyott, alig olvasható levele szerint az dühítette fel, hogy a legfelsőbb bíróság nem adott helyt az önkormányzat ellen benyújtott panaszának.