Vissza a tartalomjegyzékhez

Pátkai Mihály
Titkos háború Európában

Colin Powell amerikai külügyminiszter szerint a nyár folyamán a Bush kormányzat számos jelzést kapott arról, hogy terrortámadások készülnek az Egyesült Államok ellen, azonban a hírszerzés nem tudta ezeket a figyelmeztetéseket időben pontosítani. A The New York Timesnak adott interjúban Powell csalódását fejezte ki amiatt, hogy miközben a nagykövetségek védelmét világszerte megerősítették, a tényleges célpontok felderítetlenek maradtak. Európa is hasonló kihívás előtt áll: az Observer című brit folyóirat értesülései szerint terrorista sejtek nagyszabású akciósorozatot terveztek európai célpontok ellen. A lap a nyomozás eddigi eredményeiről közölt öszszeállítást.

Dzsamel Begált két hónappal ezelőtt kapcsolták le a Dubai Nemzetközi Repülőtéren. A 36 éves algériai férfi, a Takfir-wal-Hidzsra elnevezésű, Oszama bin Laden által pénzelt fundamentalista iszlám csoport tagja Kabulból Európába tartott egyéves terrorista kiképzését követően, arra készülve, hogy Európában részt vegyen amerikai célpontok elleni „látványos” akciókban. Begál, aki minden héten megjelent a londoni Finsbury Park mecset istentiszteletein, sőt, a kilencvenes évek végén itt - és Európa más pontjain - toborozta a jövő lelkes terroristáit, bin Laden háborújának európai frontját szerette volna megnyitni. Szervezete, a Takfir-wal-Hidzsra (melynek neve annyit tesz: „Kiátkozás és Száműzetés”) szélsőséges fundamentalistákat gyűjtött egybe, akik nemcsak a más hitűek ellen viseltek háborút, hanem mindazokat a muszlimokat is hűtlennek és a szent háború lehetséges célpontjainak tekintették, akik nézeteikkel nem értettek egyet. 
Miután a reptér szemfüles biztonsági emberei elfogták, Begál vallomást tett. Az amerikai terrorakciókat kevéssel megelőző vallomás hátborzongató üzenete az, hogy a New Yorkban és Washingtonban végrehajtott gyilkos merényletek Európában is megismétlődhetnek. Francia nyomozók úgy vélik, hogy Begál azért tartott épp Franciaországba, hogy zöld lámpát adjon a Párizs belvárosában található amerikai nagykövetség elleni, teherautóval vagy akár helikopterrel elkövetendő merényletnek. Begál talán az egyik kapocs lehet bin Laden és a nemzetközi terrorista csoportok között.
A 23 éves francia Kamel Daoudi neve szintén Dzsamel Begál tevékenységével hozható összefüggésbe. A Begál szélsőséges nézeteiben osztozó Daoudi akkor vált gyanússá a francia hatóságok számára, amikor saját otthonát otthagyva hirtelen beköltözött Begál lakásába - akinek akkoriban éppen sikerült eltűnnie a megfigyelők látóköréből. Daoudi, akiről azt feltételezték, hogy a Takfir-wal-Hidzsra második embere volt, számítógépes szakemberként és a Takfir-csoport bombaszakértőjeként is tevékenykedett, állítja a francia titkosszolgálat, mely szerint ő készítette volna a párizsi amerikai követséget felrobbantó bombát. Amikor a francia hatóságok rádöbbentek, milyen terrorista támadások várhatóak, úgy döntöttek, hogy szeptember 10-én lecsapnak a Takfir-wal-Hidzsra szervezetre. Keserűen kellett azonban megtapasztalniuk, hogy az általuk megfigyelt és lehallgatott emberek már mérföldekkel előttük járnak. A terroristák a háborút hónapokkal, de lehet, hogy évekkel korábban elkezdték, a titkosszolgálatok pedig ebből semmit sem vettek észre.
A Világkereskedelmi Központ épületei és a Pentagon elleni merényletek után egy nappal belga és holland rendőrök indították meg a Takfir csoport elleni akciót. A Begállal kapcsolatos címeken házkutatásokat tartottak, melyek révén kiderült, hogy támadás készült a marseille-i amerikai konzulátus épülete ellen is, és a terroristák merényletre készültek George Bush és a G8 államok vezetői ellen: a genfi csúcstalálkozó épületébe az amerikai támadásokhoz hasonlóan egy utasszállítót akartak belevezetni.
Begállal egy időben Hamburgban és Németország-szerte más terroristák is szorgalmasan dolgoztak. Köztük egy intelligens, sötét hajú fiatalember, akit Mohamed Attának hívtak - ő volt az egyik pilóta, aki szeptember 11-én a Világkereskedelmi Központ egyik tornyának irányította repülőgépét. Az elmúlt hetekben kiderült, hogy Atta neve nem volt ismeretlen a hatóságok előtt: januártól májusig megfigyelés alatt állt, miután nagy mennyiségű vegyi anyagot vásárolt Frankfurtban, nyilvánvalóan bombakészítés, illetve biológiai hadviselés céljából. Az amerikai hatóságok azonban, úgy tűnik, nem értesítették a német rendőrséget, így aztán Atta letartóztatása elmaradt. 
Atta terroristacsoportjába tartozott a 33 éves francia Zakarias Moussaoui is, aki 1992-ben utazott Angliába, ahol Brixton városában próbált munkát vállalni. Kilenc évvel később már amerikai börtöncellájában ujjongott, amikor a televízióban látta, hogy utasszállító repülőgépek csapódnak a Világkereskedelmi Központ épületeibe. A francia férfit augusztusban tartóztatták le, miután a PanAm Nemzetközi Repülési Akadémia oktatói felhívták a rendőrség figyelmét a tanuló furcsa viselkedésére: nem akarta megtanulni a felszállást és a leszállást, csak a levegőben való manőverezést… 
Az olasz titkosszolgálat vélekedése szerint jelenleg mintegy 30 terroristaakció előkészületei folyhatnak Európában, és több esetben feltételezhető, hogy a terroristák repülőgépet szándékoznak fegyverként használni. A célpontok között európai országok fővárosai és a Vatikán is szóba jönnek.