Vissza a tartalomjegyzékhez

Makki Marie-Rose
Őszi színpompa a Füvészkertben

A budapesti Füvészkert festői kirándulóhely a nagyváros közepén, különösen most érdemes kilátogatni ide, az őszi lombszíneződés november közepéig eltart. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt izgalmas felfedezőhelyeket tartogat a kacskaringós utak által behálózott vadregényes arborétum.

A magyar botanika nagy múltú létesítménye 1847 óta működik jelenlegi helyén, a valamikori Festetics-birtokon. Az eredetileg angolpark stílusban létrehozott kert igen változatos növényvilága, vízmedencéi, műemlékszámba menő épületei hangulatos összképet nyújtanak a pihenni vágyóknak. A Füvészkertben a látogatókat összességében mintegy hétezerféle hazai és távoli növényfaj fogadja. Kérdésünkre dr. Isépy István igazgató számos különleges látnivalót sorol fel, köztük a most még zöld színű kínai páfrányfenyőt vagy a kínai vadszőlőt, amely befutja a kertben álló vadászkastélyt. Az igazgató a kert büszkeségeként mutatja meg az óriási kenderpálmát: nem kis munkájukba került elérni a most terebélyesedő változatot, amely képes áttelelni, s amelynek csemetéi is megvásárolhatók. A kert további ékességei az örökzöldek, melyek közül a legnagyobb a himalájai fenyő. 
A Füvészkertnek figyelemreméltó az állatvilága is. A természetes madárállomány mellett különféle egzotikus állatok is laknak itt, melyeket a tél közeledtével beköltöztetnek a pálmaházba: találunk köztük agámát, leguánt, óriáskígyót, csincsillát és teknőst is. 
A 22 méter magas kupolájú pálmaház a maga nemében a legnagyobbak közé számít Európában. Olyan ritkaságok csodálhatók meg benne, mint a királypálma, ami lassan kinövi (!) a patinás épületet. A trópusi haszonnövények házában gyakran terem a banán, virágot hoz a kávé és a kakaó. 
Az üvegházak mindegyike egy-egy külön világot rejt. Az egyikben a vadnyugati sivatagok kaktuszai, kavicsutánzó növényei, a másikban a fülledt trópusi őserdők színpompás levelei közt vágja át magát az utazó. A színben és alakban rendkívül változatos virágú orchideák többsége a trópusok lakója, mintegy 250 faj él az itteni üvegházban. 1893-ban épült, és máig fennáll az országban egyetlen Viktóriaház, melynek nagy vízmedencéjében amazonasi tündérrózsák tekinthetők meg. A gyönyörű vízinövény sokszor méteres átmérőjű levelei még egy kisgyermeket is elbírnak. 
Most virágoznak a broméliák, október végétől pedig az orchideák virágba borulása várható. 
A Füvészkertben szaporított ritkább növényfajokból kedvükre vásárolhatnak az odalátogatók, és tanácsokat is kérhetnek. A különböző diákcsoportok részére szakmai vezetést biztosítanak.
(ELTE Botanikus Kertje; Budapest VIII., Illés u. 25. Tel.: 314-0535. Nyitva tartás: naponta 9-16 óráig, pénteken 12 óráig)