Vissza a tartalomjegyzékhez

Bárdos Róbert
Ahol mindig mozog a film

A multiplexek kínálatától megcsömörlött, kiábrándult embereknek, illetve a húsz év fölötti nemzedékek tagjainak, különösen, ha fővárosiak, még nem kell lemondaniuk a mozizás élményéről. Mert ott van például az Örökmozgó, amely elsősorban filmheteknek és a Magyar Filmintézet archívumának állományát képező, filmtörténeti jelentőségű filmeknek ad otthont. A létesítményben rendre szerveznek reprezentatív válogatásokat egy-egy ország nemzeti filmterméséből, vagy egy bizonyos filmtörténeti korszakra összpontosító (például kortárs), esetleg valamilyen speciális téma szerinti alkotásokból. 

A nagykörúton, az Erzsébet körút és a Dob utca sarkán található épület pont két villamosmegálló közé esik. A falak egy mozitermet és egy hangulatos kávézót takarnak, valamint sokévnyi filmtörténelmet. Az 1910-es évektől üzemelő, tavaly komoly felújításon átesett Örökmozgó Filmmúzeumot nem fenyegeti a bezárás veszélye, ugyanis az ingatlan tulajdonosa 2015-ig nem szándékozik másnak adni az épületet, így a Magyar Nemzeti Filmarchívum marad a bérlő. Ennek tudható be, hogy a fővárosi mozi unikumnak számít a társai között, hiszen nem kell a piaci versenynek megfelelnie. A helyzet adta lehetőségeivel él is a Filmarchívum: havi rendszerességgel megjelenő műsorfüzetben tájékoztatja kínálatáról a látogatóit. 
Ebben a hónapban Anthony Quinn emlékének adóztak, ezért műsorra tűzték életének fontosabb állomásait. Láthattuk az Acélkaravánban 24 évesen, valamint a Szalamandrában 67 éves korában. A bemutatott filmek jelentős része felirattal vagy hangalámondással kerül a nézők elé, a hitelesség kedvéért néha maga a kópia is okoz váratlan helyzeteket - ez mind hozzátartozik ahhoz a nosztalgikus atmoszférához, amely belengi a pár száz fős mozitermet. Az augusztusban bemutatásra kerülő alkotások másik része ugyancsak figyelemre méltó téma köré csoportosul, ez a Sajtó a filmen címet viseli. A közel húsz alkotást bemutató válogatás 70 év terméséből szemezget, a Szenzáció!!!-tól a Bennfentesig a téma klasszikusainak gazdag kínálatából válogathat az érdeklődő. Naponta háromszor peregnek az örökzöldek, de egy film csak egyszer látható. Érdemes tehát előre tervezni, hiszen az élmény olykor szó szerint megismételhetetlen. Tudják ezt a szervezők is, ezért a pénztár mellé elhelyeztek egy sóhajládát, ahová a kéréseket, javaslatokat lehet bedobni. (Örökmozgó Filmszínház Budapest VII., Erzsébet krt. 39. Tel.: 342-2167)