Vissza a tartalomjegyzékhez

Ignácz Valéria
Kisgazda sóhaj

A Független Kisgazdapárt augusztus 15-én tartotta országos könyörgését a magyar föld védelmében a Máriaremetei Kegytemplomban. A szerda esti misén megjelent a Torgyán-hű kisgazdák fővárosi krémje: ott volt Torgyán József és felesége, Cseh Mária, Béres Béla és G. Nagyné Maczó Ágnes is. A könyörgő szentmisét Esterházy László pápai káplán celebrálta, aki megáldotta az új kenyeret és a búzát. A kisgazdák megyei vezetői, tagjai és szimpatizánsai több helyen ökumenikus szertartás keretében imádkoztak a magyar földért, valamint a magyar népért. 

Az FKgP országos elnöksége augusztus 15-ére könyörgéseket hirdetett meg a magyar földért, mivel „elfogadhatatlannak és ezért újratárgyalandónak tartja azt a Külügyminisztérium által megkötött megállapodást, amely egyenlő a haza kiárusításával, hiszen három év múlva lehetővé teszi a külföldiek magyarországi termőföldszerzését”. Az FKgP programjának alappillére: „A haza nem eladó”. Ennek megfelelően soha nem akarja megengedni a magyar termőföld külföldi spekulánsok kezére kerülését, és ezt az álláspontját még az eredeti céljaival szembefordult kormány ellenében is érvényesíteni fogja - tartalmazza a párt közleménye. „Különös egybeesés, hogy éppen akkor tartják az esztergomi szentmisét, amikor az FKgP a Nagyboldogasszonyhoz könyörög a magyar föld védelmében” - jelentette ki Korényi Attiláné, a Független Kisgazdapárt Fővárosi Szervezetének elnöke, aki azért is furcsállja a záróünnepség időpontját, mivel tudomása szerint csak öt nappal később, augusztus 20-án zárul a millenniumi év. 
A Máriaremetei Kegytemplom augusztus 15-én este 200-250 hívővel telt meg. Faddy Ottmár atya kezdte a szertartást, amely során a Nagyboldogasszony közbenjárását kérték a magyar föld és a magyar nép számára is, majd kiemelték a föld fontosságát, amelyet első szent királyunk, Szent István a Boldogságos Szűz Mária oltalmába helyezett.
Ezt a példát követve a főváros egyetlen búcsújáró helyén, a Máriaremetei Kegytemplomban újra felajánlották az országot a Szűzanya oltalmába. Az ima után a szerzetes felhívta a figyelmet arra, hogy „az embereknek minden vasárnap a templomban kellene lenniük. Nem is lesz ebben az országban addig rend, amíg ezt meg nem teszik.” 
A zarándokok könyörgő szentmiséjét Esterházy László pápai káplán, címzetes prépost, a bazilika plébánosa celebrálta, aki a szentmisén megáldotta az új kenyeret és a búzát, mint a magyar föld termését, a szentmise végén pedig a népet. Ezt követően Torgyán József, a kisgazdapárt elnöke is elmondott egy imát a magyar föld védelmében, és kijelentette azt is, hogy az országos templomi könyörgések „eredménytelensége esetén” útlezárásokat szervez a kisgazdapárt a nemzeti föld védelme érdekében.
A misén persze olyanok is akadtak, akik nem teljesen értettek egyet a történtekkel. „Méghogy ez nem politika!” - méltatlankodott egy asszony. „Ugyan már! Ezt az országot már rég eladták” - kontrázott rá egy másik résztvevő.