Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Folytatódó felekezeti terror

Nem a legjobb előjelekkel hozták nyilvánosságra Észak-Írországban az új válságkezelő tervet, amely az 1998-as nagypénteki egyezmény megoldatlan kérdéseivel foglalkozik. Az erőszak tovább folytatódik: protestáns fegyveresek még több vérontást ígértek, miután - valószínűleg tévedésből - megöltek egy protestáns tizenévest, katolikus barátjának pedig sérülést okoztak vasárnap éjjel. Ugyanakkor a „Valódi IRA” katolikus terrorcsoport bombák elhelyezésével aknázza alá a békefolyamatot.


John Reid északír államminiszter. Az erőszakot nem sikerült megállítani Fotó: Reuters

A rendőrség és a politikai vezetők szerint a gyilkosok tévesen azt feltételezték, hogy a tizennyolc éves Gavin Brett, mint a sportklub előtt vele együtt állók is, katolikus. A fiatal áldozat egyik bátyja keserűen fakadt ki: „Ezek a keresztapák démonizáltak, és a jé-zabeli anyákkal együtt, akik bújtatják őket, meg fognak fizetni” - jelenti az AP. „Egyetlen bigott porcikája sem volt, most pedig bigottak végeztek vele” - mondta az áldozat rohammentős apja, aki a beszámolók szerint mindenkin segít, felekezeti hovatartozástól függetlenül. A gyilkosságot a Vörös Kezű Védők nevű szervezet vállalta magára, azonban valószínűleg a protestáns Ulsteri Védelmi Szervezet (UDA) áll valójában a merénylet mögött. Az UDA elvileg támogatja a nagypénteki egyezmény szellemében született tűzszünetet, de júliusban bejelentették: nem tartják be többé a paktumot. A Vörös Kezű Védők nem hatódtak meg amiatt, hogy saját hittársukat ölték meg, hanem a terror folytatásával fenyegetőztek. „Kampányunk még kegyetlenebb lesz az elkövetkező hetekben, hónapokban és napokban, mivel a protestánsoknak nem adnak jogokat” - fenyegetett a szervezet egy rövid közleményben. Ugyanakkor Belfastban húsz kilogramm házi készítésű robbanószert találtak a nemzetközi repülőtér mellett egy autóban. A biztonsági erők szerencsére még időben megtalálták a gyilkos eszközöket, mert a Valódi IRA nevű katolikus terrorszervezet nevében érkezett két telefonhívás is figyelmeztetett a pokolgépre. A sajnálatos esemény azon a napon történt, amikor a brit és az ír kormány az ulsteri pártok elé terjesztette a halódó észak-írországi békefolyamat felélesztésére szánt új, közös tervezetet. A válságkezelő dokumentum az 1998-as nagypénteki egyezmény megoldatlan kérdéseit tekinti át. A négy legfontosabb területtel foglalkozik: a fegyverek beszolgáltatásával, a tartomány rendőrségének helyzetével, a politikai intézményrendszer stabilitásával és az úgynevezett normalizálással, vagyis a hadsereg tartományból való kivonásával. Az érintett pártoknak öt napjuk van arra, hogy eldöntsék, elfogadják-e a csomagot. Amennyiben nem hajlandóak a megegyezésre, akkor vagy új választást írnak ki a tartományban, vagy az autonómiát felfüggesztve ismét központi kormányzás lesz Londonból. 
A nagypénteki egyezmény közös kormányzatot hozott létre a katolikusok és a protestánsok részvételével Észak-Írországban, de elakadt az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) és az unionista gerillacsoportok ellenállásán, amelyek nem hajlandóak leszerelni fegyvereiket. Az IRA szerint az előrelépés ezen a területen attól függ, hogy London csökkenti-e katonai jelenlétét Észak-Írországban, és meg tudják-e reformálni a jelenleg szinte kizárólag protestánsokból álló rendőrséget. Az új tervezet tartalmaz ezekre irányuló változtatásokat is: Nagy-Britannia bezárná bázisait, és az IRA-tagoknak amnesztiát hirdetne. Mind az északír, mind a brit kormány hangsúlyozta azonban, hogy a tervek megvalósulásához elengedhetetlen lenne az IRA lefegyverzése, de dátumot nem jelöltek ki. 
Valószínűleg igaza van John Reidnek, Nagy-Britannia észak-ír ügyekkel megbízott miniszterének, aki szerint „most van szükség hideg fejre, erős idegekre és visszafogott reakciókra”, ezek nélkül ugyanis aligha lehet véget vetni a harminc éve tartó, eddig 3600 halálos áldozatot követelő válságnak.