Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Négyperces ízlésterror

Kinőtt a tinédzserkorból, és huszadik születésnapját ünnepli az MTV. A tévécsatorna, amely átformálta a világot, de legalábbis a zene, a tévé és a mozik világát, és tizenévesek millióinak életstílusát befolyásolta, az elmúlt húsz évben heves viták tárgya volt. A születésnapi ünneplésre azonban árnyékot vet az a tény, hogy az MTV egyik sztárja, Mariah Carrey a napokban öngyilkossági kísérlet miatt kórházba került, emiatt nem tudott részt venni a születésnapi partin sem. 


Mariah Carrey egy diáklánnyal az MTV egyik társcsatornájának rendezvényén. Veszélyes népszerűség Fotó: Reuters

1981. augusztus 1. Ezen a napon indult útjára az a tévécsatorna, melynek elmúlt húsz éve ellentmondások sorozata - leginkább ez szűrhető le a születésnap alkalmából megjelent véleményekből. A kritikusok szerint a csatorna provokatív ízlésterrorja, és a pornográfiát a családi nappalikba csempésző klipjei világszerte fiatalok millióit befolyásolták negatívan. Ugyanakkor mindenki elismeri, hogy még azok is, akik soha nem látták az MTV adásait, egyértelműen a fiatalok kultúrájával azonosítják az adót. Alig néhány hónappal indulása után, decemberre az MTV már 2,1 millió előfizetővel rendelkezett, és az év legsikeresebb terméke lett. Ma 342 millió háztartásba jut el 140 országban, ebből csak az Egyesült Államok területén 78 millió előfizetője van. A világ legnagyobb televíziós hálózata elsősorban a 12-24 éves korosztályt célozza meg. Anthony DeCurtis, a Rolling Stone magazin szerkesztője úgy véli, az MTV éppen azt a közönséget tudta megnyerni, amelyet mindenki akar, de senki más nem ér el ilyen sikerrel. A Chicago Tribune rock-kritikusa szerint az MTV a populáris zene legerősebb nagyhatalma, és egyben a legrutinosabb is. Meglehetősen nagy hatást gyakorolt a televíziózásra, elsősorban is a gyors vágások technikájával, amely ma minden fiataloknak szóló műsort jellemez, és az MTV után hamarosan megjelent a szappanoperákban is.
A USA Today című lap öszszeállítást közölt az MTV húszéves történetének legjobb és legrosszabb lapjairól. A „jó oldalon” szerepel a csatorna Total Request Live című műsora, amely számos tinédzsersztár, rapper és rocker karrierjét indította el, valamint a nagy sikerű Beavis és Butt-head rajzfilmsorozat, amely jelentős mértékben hozzájárult a tinédzserkultúrát ma leginkább jellemző „agyament” mentalitás kialakulásához, ugyanakkor számos divatos szólással is gazdagította a fiatalok nyelvét. Ugyancsak a pozitív eredmények között szerepel a hip-hop kultúra pártolása, és Madonna karrierjének megalapozása, akinek folytonos megújulási képességét kiemelve az összeállítás megjegyzi: Madonnát és az MTV-t egymásnak találták ki. Az USA Today összeállítása egyszerre dicséri és kritizálja az MTV által megteremtett négyperces videoműfajt, amely egyes számok reklámozására szolgál. 
Az összeállítás számos negatívumot is megemlít az MTV pályafutása során. Többek között a „butító, szégyenletesen rövid életű” sorozatokat, vetélkedőket és versenyeket, valamint a videókat, melyek a formát (vagyis a külsőt) hangsúlyozzák a tartalom (tehát a zene) ellenében, és hogy a két évtizede csupán az erotikus filmekben elfogadott, féktelen nőképet alakított ki a fiatalokban.


Zárt osztályon a klipkirálynő

Mariah Carrey, az MTV harmincegy éves sztárja a napokban - a hivatalos közlemény szerint - idegösszeomlással kórházba került. Az énekesnő minden programját lemondta, köztük az MTV születésnapi partiját is, melynek egyik főszereplője lett volna. Szóvivője nem nevezte meg azt a kórházat, ahol az énekesnőt ápolják, de annyit elmondott: az orvosok hosszú pihenést rendeltek neki. 
A szóvivőnő tagadta azokat a bulvárlapokban megjelent híreket, melyek szerint Carrey öngyilkosságot követett el, bár azt beismerte, hogy az énekesnő összetört néhány tányért és poharat, amelyek megsérthették, ám nem szándékosan tett kárt magában. 
Carrey összeomlása kritikus időben történt: áprilisban írt alá egy több millió dolláros szerződést a Virgin Records lemezkiadóval, miután szerződést bontott korábbi kiadójával, a Columbia Records-szal. Emellett életében először főszerepet játszik a jövő hónapban bemutatásra kerülő Glitter című filmben, melyben egy fiatal popsztárt alakít, és a film betétdalait is énekli. Egyelőre kétséges, hogy Carrey képes lesz-e eleget tenni kötelezettségeinek. 
Az összeomlás okaként annyit mondtak, hogy az énekesnő túl sokat dolgozott, és emellett túl kevés figyelmet kapott új lemezkiadójától. Egyes hírek szerint kiborulásában az is szerepet játszhatott, hogy bár „hivatalosan nem szakítottak”, az utóbbi időben megromlott a viszonya barátjával, Luis Miguel latin énekessel.