Vissza a tartalomjegyzékhez

Danka Ildikó
Megélénkülhet a használtlakás-piac

Újabb könnyítéseket szavazott meg a lakástámogatási rendszeren keddi ülésén a kormány. A lakás piacra gyakorolt hatását még vizsgálják a szakemberek. A kedvezményezettek körén belül kiemelt szerepet kapott a nagycsaládosok köre, akik számára már használt lakás vásárlása esetén is lehetővé teszik, hogy vissza nem térítendő szociálpolitikai támogatást vegyenek igénybe.


Kőművesek falat húznak. Kő kövön marad Fotó: Somorjai

Megemelték ugyanakkor a jelzáloglevelek állami kamattámogatását, amely a korábbi 11 százalékról 9,5 százalékra csökkent. Az új lakást építők vagy vásárlók számára pedig jó hír, hogy a futamidő növelésének köszönhetően mintegy kétharmadára csökken a havi törlesztő részletek összege. Mindemellett a kabinet 20-ról 40 százalékosra emelte a lakáshitelrészletek adókedvezményét, ami azt jelenti, hogy az eddigi maximum 35 ezer forint helyett évi 240 ezer forintot írhatnak le adójukból. 
Az állami kedvezmények kiszélesítésének híre sokakban növelheti az építési kedvet annak ellenére, hogy nem került be a kormány előterjesztésébe a korábban tervezett 2 százalékos növelése a kamattámogatásnak, amit az új lakás vásárlásához vagy építéséhez felvehető hitelek nyomán lehetett volna igénybe venni. Tehát továbbra is 8 százalékkal kell kalkulálniuk azoknak, akik ilyen jellegű hitel felvételét fontolgatják. Számíthatnak azonban arra, hogy kétszeresére növelt futamidő miatt egyharmadára csökken a havi törlesztő részlet. Szakemberek véleménye szerint elképzelhető, hogy az állami kamatkedvezmények kiterjesztése hoszszabb befektetés választására ösztönzi majd az építkezőket, hiszen az eddigi 10 év helyett 20 évre tudhatja biztosan az adós, hogy mekkora lesz a havi fizetési terhe. Más szakemberek véleménye szerint azonban a bejelentett változás legfeljebb a kiszámíthatóságot növeli, mert a ténylegesen fizetendő összeg nem lesz számottevően kevesebb. 
A használt ingatlanok vásárlását élénkítendő, mintegy 1,5 százalékkal megemelték a jelzáloglevelek kamattámogatását, amely nagyot lendíthet a hitelfelvételi kedvben. Különösen azoknak a családoknak adhat nagyobb bátorságot, akiknek nem volt elég keretük arra, hogy új építésű lakást vásároljanak, de szükségük van hitelfelvételre ahhoz is, hogy egyáltalán nagyobb lakásba tudjanak költözni. Többmilliós tételre rúgnak az új és a használt lakások árai közötti különbségek, és ezt nem tudja kompenzálni a kedvezményes kamattámogatás sem, hiszen nem mindegy, hogy 2-3 millió forintot vagy 5-10 millió forintot kell felvenni a költözéshez. Valószínűleg szép számmal lesznek olyanok, akik ki tudják használni a használt lakások esetén felvehető 9,5 százalékos kamatlábat. Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy az intézkedés banktechnikai okokból kifolyólag csupán szeptember 30-a után léphet érvénybe. 
A nagycsaládosok örömmel üdvözölhetik a szociálpolitikai támogatások terén hozott változtatásokat is, amelyet kifejezetten az ő számukra dolgozott ki a kabinet. Ennek fő eleme, hogy nemcsak új lakások vásárlása vagy házépítés esetén vehetik azt igénybe. Bár amennyiben használt lakás vagy ház vásárlása mellett dönt valaki csak a fele annyi vissza nem térítendő támogatást kaphat, mint aki az új mellett dönt, ezért is nevezték el „félszocpolnak”. Azok a három vagy több gyermeket nevelő családok lesznek jogosultak a szociálpolitikai juttatásra, akik jelenlegi lakásuknál legalább egy szobával nagyobb lakást akarnak vásárolni. Így három gyermekre 1,1 millió forintot kaphatnak az államtól. Egyes számítások szerint a döntés körülbelül 70 ezer családot érint, és évente 6,5 milliárd forint költséget jelent a központi költségvetésnek. Ennek feltétele az lesz, hogy a jogosultak eladott lakásuk árát teljes egészében a nagyobb lakás megvételére fordítsák.