Vissza a tartalomjegyzékhez

Molnár Zsuzsanna
Kedvenceink üdültetése

Nyár van - végre a család együtt lehet! Szülők és gyermekek türelmetlenül várják a nyaralást, a háziállatok talán kevésbé. Mi legyen velük: vigyük őket, vagy ne vigyük? Kétségtelenül a legkézenfekvőbb megoldás, ha rábízzuk állatainkat egy kedves ismerősünkre, aki hajlandó rendszeresen megetetni halainkat, madarainkat, kutyánkat, cicánkat. De mi történik akkor, ha éppen nincs ilyen kedves ismerős, és a szomszéd sem rajong túlzottan kedvelt állatainkért? 


Ha zacskóban utaztatjuk őket, adjunk nekik nyugtatót is az útra 

Egyik megoldás lehet az, ha magunkkal visszük őket. Kutyák esetében azért jó megoldás ez, mert ők egyébként is ragaszkodó lények, ellentétben egy rágcsálóval vagy egy hallal. (Hal esetében könnyű dolgunk van, hiszen az etetés megoldható önetető rendszerrel is.) Indulás előtt persze nem árt figyelembe venni, hogy míg a kutya az utazást viszonylag jól viseli, addig a macskák számára - és nem kevésbé a kocsiban ülők számára - igen komoly megpróbáltatás egy hosszabb út. Ha cicánkat az autóban szabadon hagyjuk, az utastérben előszeretettel rohangál ülésről ülésre, nem kevés problémát okozva ezzel a kocsiban ülőknek. Hogy elkerüljük az ebből fakadó kellemetlenségeket, tegyük rögzíthető utazókosárba, ami megfelelően szellőzik. A kartondoboz nem alkalmas, mivel azt útközben könnyen kirághatja, és kimászhat belőle. 
Természetesen utazás előtt végig kell gondolni, hova szeretnénk menni, hiszen nem mindenhol készek befogadni szeretett jószágainkat. Ha külföldre utazunk, érdemes tájékozódni, hogy az adott országban milyen állategészségügyi előírások érvényesek, mert legnagyobb meglepetésünkre előfordulhat, hogy kedvenceinket karanténba zárják, holott teljesen egészségesek. Külföldi nyaralásnál azt is szem előtt kell tartani, hogy bár a legtöbb tengerparti szálloda vagy panzió beengedi a kistestű kutyákat, a strandra ellenben nem vihetők le. Végül, ha mindezek mellett eldöntöttük, hogy kutyánkat, macskánkat magunkkal viszszük, célszerű egy héttel az utazás előtt kiváltani „útlevelüket”. Ez gyakorlatilag nem más, mint egy igazolás a hatósági állatorvostól arról, hogy az állat egészséges, minden oltása rendben van, és nem fordult elő veszettség az állat környezetében az utóbbi három hónapon belül. 
Ha mégsem szeretnénk magunkkal vinni állatainkat, a barátokon kívül még egy megoldás létezik: beadjuk őket állatpanzióba. Jelenleg a legtöbb ilyen helyen még csak kutyákat vesznek be, de találhatunk olyan vállalkozó szellemű panziótulajdonost is, aki szinte mindenféle házi kedvencet elvállal megőrzésre. Az állatpanzió megválasztásakor célszerű figyelembe venni, milyen körülmények között szállásolják el az állatokat, illetve, hogy beadáskor kérik-e az oltási könyvet, ugyanis ez biztosítja számunkra, hogy kedvencünk sem fog megfertőződni más állattól. Érdemes már egy héttel korábban lefoglalni számára a helyet, mivel a nyári üdülési szezonban nagy a kereslet a panziókra. A Budapesti Állatkórházban kutyákat és macskákat vesznek be körülbelül 10-12 napra, napi ezer forint az őrzés, ketrecekben tartják őket, és a napi sétáltatás biztosított a kutyák számára. Persze van ennél sokkal ideálisabb környezet is. Ilyen például a Mogyoródon létesített Hortobágyi Kutyapanzió. Itt napi 750-950 forintig terjed a kutyák ellátása kutyamérettől függően, ahol táp, konzerv, főtt étel biztosított a számukra. Éjszakára kennelbe helyezik őket, nappal viszont szabadon mozoghatnak. Ezenkívül vállalják a kutyák házhozszállítását is plusz költségért. A panzió egész évben nyitva áll, és a kutyákat akár több hónapon át is elszállásolják. Egy másik panzió, ami Gyúrón található, igazi állatparadicsom. Maga a tulajdonos családjával egyetemben szenvedélyes állatbarát, lakik nála kutya, macska, papagáj, mókus, erszényteknős. Elmondása szerint hozzájuk főleg kutyákat visznek, ritkább esetben macskákat, de bármilyen kisállatot is befogadnak. Veszélyes állatot, például kígyót is elszállásolnak, bár, ahogy hozzáfűzi: a kígyó csak havonta egyszer eszik, az itatás pedig megoldható önműködő rendszerben. Családi házuk körül van egy hatalmas, felosztott telek, ahol a különböző állatok elkerítve lehetnek egymástól. A tulajdonos kialakított egy kis tavat a kertje közepére, hogy kedvenc teknősei jól érezzék magukat, madarainak pedig külön helyiség áll rendelkezésre, ahol szabadon röpködhetnek. Napi árai kutyáknak ezer, macskáknak hétszáz, rágcsálóknak száz, madaraknak kétszáz forint. Viszszavitel előtt külön kérésre igényelhető kutyakozmetika is, ekkor a kozmetikus házhoz jön. Az állatokat bármennyi időre elvállalja, fizetni a végén kell. Az állatpanziók működtetői többnyire sokkal inkább állat-, és kevéssé pénzszeretetből vállalkoznak kedvenceink megőrzésére, mert a bevétel nagyjából a létesítmények fenntartására elegendő.