Vissza a tartalomjegyzékhez

Molnár Zsuzsanna
Koncertek a szigeten

Ki gondolná, hogy a híres zeneszerző, Ludwig van Beethoven egyik kedvelt tartózkodási helye egy magyarországi dunántúli birtok, nevezetesen a martonvásári Brunszvik- kastély volt? A település mindmáig őrzi a komponista emlékét, így a kastélyparkban az ő tiszteletére nyaranta igen színvonalas zenei rendezvényekre kerül sor. A Brunszvik család még az 1700-as évek második felében települt ide, az akkorra teljesen elnéptelenedett falut ők ismét lakhatóvá tették, a birtokot minden tekintetben felvirágoztatták. 


A Brunszvik-kastély. Eredetileg 1773-ban, barokk stílusban épült, ma is látható, angol neogótikus formáját 1875-ben nyerte el Fotó: V. A.

A család tevékenyen részt vett a kor kulturális életében, neves zenei eseményeken találkozott a kortárs zeneszerzőkkel is. Brunszvik Ferenc nemsokára meghívta martonvásári kastélyába Beethovent, aki az 1800-as évek első évtizedeiben hosszabb időt töltött el a grófi család rezidenciáján. A zene iránti fokozott érdeklődés nemcsak Ferencet, hanem a család szinte minden tagját jellemezte, a Brunszvik lányok zeneórákat vettek Beethoventől, otthonukban rendszeresen koncerteket rendeztek. Beethoven a családhoz fűződő mély barátságát azzal fejezte ki, hogy több művet is komponált kifejezetten az ő számukra: ezek közül talán a legismertebbek az Appassionata szonáta és a Holdfényszonáta.
Száz évvel később Martonvásár nevét egyre gyakrabban említik a külföldi zeneirodalomban, a 20. század közepétől pedig minden nyáron koncertsorozatot rendeznek a kastély parkjában Beethoven emlékére. A hatvanhektáros, természetvédelmi területté nyilvánított park sajátossága az a tó, amely egy patak felduzzasztásával jött létre, és egy piciny sziget, ami a tó közepén áll. A szigetre kis fahídon lehet felsétálni - itt rendezik meg nyári estéken a Beethoven-hangversenyeket. Az előadások hangulatát a szabad ég alatt elhelyezett nézőtér, a folytonos madárcsicsergés és vízcsobogás hangja adja, ami megragadó atmoszférát teremt a már jól ismert dallamok mellé. A Beethoven-estek évről évre rengeteg külföldi vendéget vonzanak a faluba, olasz-, német-, franciahonból érkeznek a zenekedvelő turisták. Az elmúlt nyáron közel egymillió látogatója volt a parknak, egy-egy koncert pedig 1000-1500 nézőt tud befogadni. Aki rászán egy hétvégi napot Martonvásárra, az mindezek mellett megtekintheti az állandó Beethoven-kiállítást a kastély épületén belül, vagy a maga nemében egyedülálló óvodamúzeumot, amely Brunszvik Teréznek, Magyarország első óvodaalapítójának a nevéhez fűződik. S ehet egy jó ebédet is a központban található Postakocsi étteremben, amely annak idején a vásárközpontnak számító település fogadójaként is üzemelt, tehát mind patinája, mind ételei tekintetében kellemes időtöltést ígér. 
Martonvásár alig negyven kilométerre fekszik Budapesttől, nem meszsze a Velencei-tótól. Békebeli majorsági hangulatát mindenekelőtt a kastély és a hozzá tartozó angolpark adja meg. A virágzó települést persze nem csak a turisták kedvelik: a helybéliek láthatóan büszkék lakóhelyükre, szívesen és egyre nagyobb számban élnek itt, saját zeneiskolát működtetnek, aktív kulturális életet élnek. A lakosság tekintélyes részét fiatal családok adják, az elmúlt években pedig több utcát is kellett nyitni a nagy számban idetelepülők miatt, akik között számos exvárosi értelmiségi és művész is otthonra lelt Martonvásáron.