Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
A Nomura is kivonul a BÉT-ről

Emelkedtek a héten az amerikai tőzsdeindexek annak ellenére, hogy a júniusi fogyasztói árindex emelkedése meghaladta a várakozásokat, és a vállalati eredmények is igen vegyes képet mutattak.

Különösen a pénzügyi szektor papírjai számoltak be gyenge eredményekről, a JP Morgan és a Merrill Lynch is jelentős eredménycsökkenésről adott számot. Csalódást okoztak ugyanakkor a technológiai szektor vezető cégei közé tartozó Apple és Intel eredmények is. Alan Greenspan Fed-elnök szerdai nyilatkozatában további kamatcsökkentés lehetőségét is kilátásba helyezte. Európában annak ellenére lefelé tartottak az árfolyamok, hogy az eurózóna inflációs adata kedvezőbb lett a várakozásoknál. A BUX igen alacsony forgalom mellett minimális elmozdulást produkált, egész héten szűk sávban mozogva kéttized százalékos emelkedés után 6573 ponton zárta a hetet. 
A blue chipek közé sorolt négy nagy papír közül az OTP és a Richter ára csökkent, amit a Mol és a Matáv erősödése ellensúlyozott. Közel 3,5 százalékkal gyengül a Rába árfolyama miután bejelentette: tengerentúlra irányuló exportja akár 35 százalékkal is csökkenhet az amerikai piac gyengülő felvevőképessége miatt. A Rába járműrészlege jelentős veszteséget ért el a második negyedév során, a motorgyártó részleg azonban csökkentette a deficit mértékét. Az Arago papírjai kedden 11 százalékot erősödtek, miután az Arago 80 százalékát birtokló kft. bejelentette: nyilvános vételi ajánlatot kíván tenni a cég részvényeire. Sikeresnek nyilvánította a Mol a TVK részvényeire tett nyilvános ajánlatát. A kistulajdonosok összesen alig 2 százaléknyi részvényt ajánlottak fel a Molnak, miután az ajánlatot a piac úgy értelmezte, hogy a Mol nem tekinti majd sikeresnek, csak ha a jelenlegi részesedése mellé még legalább 50 százalékot megszerez.
A héten újabb két brókercég hagyott fel a BÉT-en való kereskedéssel: a Generálbróker mellett a japán érdekeltségű Nomura Értékpapír Magyarország is megszünteti kereskedelmi tevékenységét.