Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Zidane és Mendieta követi Figót

Elkezdődött az átigazolási időszak Európában. A nemzetközi játékospiacon máris jelentős ügyletek köttettek. 


Az argentin szupertehetség, Javier Saviola az ifjúsági világbajnokságon lőtt góljaival is bizonyította, hogy nem véletlenül keltette fel az FC Barcelona képviselőinek érdeklődését Fotó: Reuters

Az olasz élgárdák egymás között „boltoltak”. Az AC Milan megszerezte a válogatott egyik legjobbját, Filippo Inzaghit, akiért 26 millió dollárt fizettek a Juventusnak. Következő lépésként a portugál nemzeti tizenegy irányítójára, Rui Costára csaptak le. Az anyagi nehézségekkel küzdő Fiorentina 85 milliárd líra ellenében mondott le egyik meghatározó játékosáról. Mindkét labdarúgó öt évre kötelezte el magát a piros-feketékhez. 
A firenzei lilák egyébként másik sztárjukat, Francesco Toldot is kénytelenek elengedni - az Internazionale lesz a következő klubja a tavalyi EB hősének. A Juventus is kapus poszton erősített: Gianluigi Buffont szerződtették. A 23 éves válogatott a Parma mezét váltja zebracsíkosra 75 millió márka kifizetése után. Az összeg is rekordnak számít az átigazolási piacon, hiszen korábban még soha sehol nem fizettek ennyi pénzt egy hálóőrért. Az érdekeltek még nem hozták nyilvánosságra, hogy Buffon hány évre kötelezte el magát új klubjához. 
A torinóiak elveszíthetik viszont Zinedine Zidane-t. Luciano Moggi, a Juventus általános igazgatója a svájci Luganóban találkozott Florentino Perezzel, a Real Madrid elnökével, a világ- és Európa-bajnok játékmester szerződésének részleteinek tisztázása céljából. A királyi gárdának több mint 65 millió dollárt is megér a francia világbajnok átigazolása. Zidane már a tavalyi szezon előtt, nem kevéssé felesége nyomására, hajlandóságot mutatott a spanyolországi átigazolásra, de akkor a klubja nem engedte el. Az álláspontok ezúttal sem álltak túl közel, a Cadena COPE rádióadó értesülései szerint vasárnap jutottak el a tárgyalások a jelenlegi összeghez, melyet talán kifizetne a Real Madrid a franciáért. Florentino Perez tavalyi megválasztását megelőzően ígérte meg szavazóinak Luis Figo szerződtetését. Az 56,1 millió dolláros átigazolási összeget azóta nem szárnyalta túl egyetlen transzfer sem. Most arra készül a Real első embere, hogy másik ígéretét betartva, újból történelmet írjon. A megállapodást várhatólag Olaszországban szentesítik. 
A Real másik kiszemeltje, Gaizka Mendieta akiért 50 millió dollárt kér jelenlegi egyesülete, a Valencia. A nagy rivális Barcelona megvásárolta a Bayern München svéd légiósát Patrick Andersont 16 millió márkáért. A katalánok tervezik az argentin menők, Riquelme és Saviola leigazolását. 
A csatorna másik oldalán is folyik az üzleti élet. A Bajnokok Ligájára készülő Arsenal jelentős erősödésen ment keresztül a nyár folyamán. A szupertehetségnek tartott Francis Jeffers és a holland Giovanni van Bronkhorst után újabb ászok érkeztek. Az angol válogatott egyik kapusa, Richard Wright az Ipswich Town gárdájából szerződött az „Ágyúsokhoz” 6 millió fontért. A nyár egyik szenzációjaként Sol Campbell ingyen igazolt Észak-Londonba. A fél Európa által megkörnyékezett Campbell négy évre kötelezte magát új csapatához. A visszavonulni készülő David Seaman pótlására még egy cerberus, a Juve egyese, Edwin van der Sar igazolása várható. A francia Patrick Vieira pedig bocsánatot kért a klub szurkolóitól, és edzésre jelentkezett Arséne Wenger trénernél. A Manchester United tehát lemondhat a remek irányító megszerzéséről. A MU megegyezett viszont Juan Veronnal, az eddig a Lazióban szereplő argentin klaszszissal. A rómaiak 23,4 millió fonttal gazdagodtak az üzlet megkötésével.