Vissza a tartalomjegyzékhez

Danka Ildikó
Év végéig váltsuk át a valutáinkat

A forint konvertibilissá válásától nem várhatunk radikális változásokat - nyilatkozta lapunknak Missura Gábor, a Magyar Nemzeti Bank szóvivője. Valóban erősödött a forint, de ez nem közvetlen gazdasági hatása az intézkedésnek, hanem inkább annak tulajdonítható, hogy a jogszabály-módosítás bejelentése egy kicsit megnövelte a bizalmat a forint iránt. A módosítás arról szólt, hogy hetven év után Magyarországon péntektől végre minden kötöttség nélkül lehet valutával fizetni, valutát tartani, valutával kereskedni. A szóvivő felhívta a figyelmünket arra, hogy mindez nem jelenti azt, hogy ezentúl bármelyik országban lehetőség nyílna a pénzváltásra. Ez a jövőben is csak ott lesz lehetséges, ahol a pénzváltók és a bankok a magyar turisták áradatára számítanak, és megítélésük szerint érdemes forintot tartani. 


Forint - egy a sok közül Fotó: MTI

Az euró bevezetésével kapcsolatban a szóvivő elmondta, hogy a jegybank mindenkinek azt ajánlja, hogy lehetőség szerint a nyári turistaszezon végén már ne hozzon haza senki tetemesebb menynyiségű „emlékpénzt” a megszűnő 13 valutából, és a náluk megmaradt valutákat lehetőleg kezdjék el átváltani. A bankok 2002. január elsejéig természetesen költség nélkül át fogják váltani a pénzeket, de ha valaki csak január elseje után ébred fel, hogy a zsebében ott lapul még egy kis ottfelejtett valuta, akkor azokat már csak költségek és nehézségek árán tudja majd beváltani. Ezt addig is több fórumon hangoztatni fogják, hogy az emberek a közeljövőben bekövetkezendő változásokra időben felkészüljenek, mert február után már nem lesz hely, ahol a valutákat beváltják. 
Az MNB úgy kalkulál, ha 2004 elején be tudunk lépni az EU-ba, és 2006-ig, az úgynevezett megfigyelési időszak alatt 3 százalék alatti inflációt tudunk produkálni, akkor 2006-ban az euró-zónába is beléphetünk. Ez igaz, nem kötelező az EU-tagországok számára, hiszen valaki úgy is lehet tagja az EU-nak, hogy nem vezeti be az eurót. (Lásd Nagy-Britanniát, ahol megmaradt az angol font.) A magyar gazdaságnak azonban az az érdeke, hogy az EU-ba is belépjünk, így ennek értelmében az infláció csökkentése nagyon fontos gazdaságpolitikai cél.