Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Szabadi a célkeresztben

Eltűnt milliárdok nyomában címmel különkiadás keretében mutatta be a TV2 az Agrárinnovációs Kht. elmúlt éveit. A riport klientúraépítő társasjátékként mutatta be a cég mintegy másfél milliárd forintot mozgató tevékenységét. A kht. tulajdonosa az agrártárca, melynek politikai államtitkára a kérdéses időszakban Szabadi Béla volt. 


Szabadi Béla útban a mentelmi bizottság ülésére Fotó: Vörös Sz.

A TV2 stábja gyakorlatilag a kht. irataiban szereplő pályázati nyerteseket kereste fel, illetve mutatta be. A tévéadó azt nem hozta nyilvánosságra, hogy a több kartotéknyi, bizalmas dokumentáció miként került a birtokába. A filmezés során kiderült, hogy olyan szarvasmarha telepet támogatott a kht., amely nem működik, a mezőgazdaság fejlesztésére szánt pénzekből templomokat újítottak fel, valamint a Fradit támogatták, illetve - a TV2 értesülései szerint - a kisgazdaklientúrát építették. (A portálon a teljes műsor megtekinthető.) 
Szabadi Béla kisgazda politikus a műsorban úgy védekezett, hogy nem volt rálátása ilyen mélységig a kht. tevékenységére. A rendőrség egyébként lefoglalta a TV2 birtokában levő dokumentumokat. 
Időközben az ügyészég kérésére Szabadi mentelmi jogának felfüggesztéséről szavaz várhatóan a jövő héten az Országgyűlés. A parlament mentelmi bizottsága ugyanis nagy töbséggel javasolja Szabadi kiadatását, akit államtitkárként, az Agrárinnovációs Kht. tulajdonosi jogainak gyakorlójaként elkövetett hűtlen kezeléssel és csalással vádolnak. Szabadi szerint a bizottság politikai nyomásra döntött így, és újságíróknak elmondta: nem követhetett el hűtlen kezelést, mert ő a kht. tulajdonosi jogainak gakorlója, nem pedig a vagyonkezelője volt. 
A Szabadi ellen folytatott nyomozás eddigi megállapításai szerint politikai államtitkárként reklámszerződésnek álcázott szerződések által félmilliárd forintot utaltatott át a felügyelete alá tartozó reklámcégekkel a Ferencvárosi Torna Clubnak. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálatai nyomán azt is kifogásolják, hogy a volt államtitkár rendszeresen az őt megillető komfortfokozatnál magasabb fokozatú (drágább) osztályon utazott, és jogtalanul milliókat számolt el személyes kiadásokra. Szabadi Béla szerint a vele történtek csupán az FKgP hatalomból való kiszorítási folyamatának részeként értékelhetők.