Vissza a tartalomjegyzékhez


Mona Lisa vagy Donald kacsa

Az Amerikai Egyesült Államok az elmúlt évben 50,9 millió turistát vonzott, azonban még így is csak a második helyet foglalta el a kifinomult ízlésű franciák mögött. A Periscope amerikai magazin mindenesetre elég részrehajlóan értékelte a helyzetet, és próbálta megválaszolni a következőkben feltett kérdéseket: Tulajdonképpen miért is gyötrik oly nagyon magukat a Franciaországba látogatók? Vajon miért lenne kifinomultabb az ő kultúrájuk?


Plíz Möszjő! Meg tudná mondani, melyik olajtársaságé ez a fúrótorony?

Franciaországban ott van MONet, a MONa Lisa, a MONtmartre. Ellenben Amerikában van a METropolitan, a MOMA (Modern Művészetek Múzeuma) és METropoliszok METropoliszok hátán! Ami az emlékműveket illeti, köztudott, hogy az amerikai Szabadság-szobor a francia Lady Liberty olcsó másolata egy fáklyával kiegészítve. Ez azonban a turistákat nem zavarja, és sokkal többen megcsodálják, mint az eredeti Place De L’Almát. Ezek után csak próbálja meg valaki azt mondani a hot-dogra és a sós perecre, hogy ízetlen! 
A konyhát tekintve: Chezz Pierre-t, a sznob pincért inkább az önteltség, mint az udvariasság jellemzi. Rendelheted akár a legdrágább specialitást, mégse fognak többre tartani egy csigánál. Ellenben egy vidám „How ya doin’ honey?” (Hogy van, kedves?) kiszolgálás egy széles mosoly kíséretében még egy McDonald’s-ban is felemelőbb. Tény, hogy Hollywood csinálja a filmeket, Cannes pedig „csak” bemutatja. Erről ennyit. „A híres párizsi katakombák koponyái, a csontok por lepte maradványai a múltnak, csakúgy, mint az óváros” - hangzik az éles kritika, de a Periscope saját országát sem kíméli: „A New York-i aluljárók azonban mások! Teli vannak élettel: patkányok, óriási patkányok mindenütt! Ráadásul mindenféle-fajta embereket is láthatsz ott aludni. Legtöbbjük mindenesetre él. Innen pedig már csak egy ugrásra van az állatkert.” A természet csodáin a franciák a Loire-völgyet és az Alpokat értik, melynek megmászása - sokak szerint - nem is olyan nagy dolog. „Odavannak Riviérájuktól, de a fantasztikus kaliforniai szörf mellett eltörpülnek azok hullámai!” És valóban, mi lehetne hatalmasabb a Grand Canyonnál?
A franciák érvelésére: „A párizsi Disneyland 72 millió külföldit vonzott”, a pozitív amerikai válasz: „A maradék 6 milliárd érdeklődő valószínűleg az amerikai Disneyt látogatta.” (Newsweek)