Vissza a tartalomjegyzékhez

Csaba Zsolt
Alapkövetelmény lesz az élethosszig tartó tanulás

Hárommilliárd forint értékű támogatási keret nyílt meg a Nemzeti Információs Társadalom Stratégia elnevezésű program keretén belül, amelynek célja, hogy Magyarország az információs társadalomra való felkészülésben a közép-kelet-európai régió éllovasává váljon, és ezáltal javuljon az életminőség is. A kormány szeretné megfizethetővé és tömegessé tenni a számítógép- és internethasználatot, és e cél elérése érdekében az idén 2 milliárd forinttal támogatja körülbelül 30 ezer család számítógéphez jutását - mondta Sík Zoltán informatikai kormánybiztos. 


Útban az elektronikus kormányzás felé 

A program céljai közé tartozik az elektronikus kormányzásra való átállás is. Rogán Antal, a parlament informatikai és távközlési bizottságának elnöke elmondta, hogy legkésőbb ősszel beindul az a kormányzati portál, amely alapvetően információnyújtásra fog szolgálni, ugyanakkor az állampolgárok számára ügyintézéseket is lehetővé tesz majd. Sőt tervben van az is, hogy a következő költségvetési évtől kezdve egy virtuális parlamentet is kialakítanának - az ehhez szükséges forrásokat az Országgyűlés saját költségvetésén belül fedezné. 
Stumpf István kancelláriaminiszter szerint a közép-kelet-európai régió jelentős növekedési potenciált rejt magában, és ezt ki kell használniuk a magyar számítástechnikai cégeknek is. Az e-gazdaság alapeleme ugyanis a tudás, amiből Magyarországon komoly tartalékok vannak. A tudás jobb kihasználása érdekében a magyar vállalatok közép-kelet-európai terjeszkedését, új munkahelyek teremtését, a távmunka népszerűsítését és az intelligens kártyák terjesztését kívánja ösztönözni a kormányzat. Ezenkívül meg kívánja teremteni a biztonságos jogi környezetet ahhoz, hogy felzárkózzon az ország az Európai Unió átlagszintjéhez. Alapkövetelmény lesz az „élethoszszig tartó tanulás”. 
Stumpf István bejelentette a Széchenyi-terv Információs Társadalom- és Gazdaságfejlesztési Programjának első négy pályázatát, amely a www.kancellariagov.hu/szolgaltatas/ek honlapon olvasható. A támogatás maximális összege 15 millió forint, amely vissza nem térítendő. A programokra kiadott támogatáshoz önrészt kell biztosítani, amely gazdasági társaságok esetén legalább 35 százalék, nonprofit szervezetek esetén legalább 10 százalék. A pályázatot a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosságnak kell elküldeni. Feladási határidejük 2001. június 30.
Kanadában is napirenden van az elektronikus kormányzás kérdése. A múlt hónapban 600 állami tisztségviselő tanácskozott az e-kormányzásról - közölte a Financial Times. Az óceánon túli szakemberek hangsúlyozták, hogy az e-kormányzat többet jelent, mint kormányzati portálok, elektronikus ügyintézés és e-kereskedelmi vonalak felállítása, ehhez a kormány működésének kell megváltoznia.
Lucienne Robillard pénzügyminiszternek az a víziója, hogy a 21. századi kormány megvalósítja, hogy a polgárokért legyenek az információk és egyéb szolgáltatások. Hogyan? Úgy, hogy a technológiát a korlátok csökkentésére, minden polgár számára az elérhetőség és hozzáférhetőség megnövelésére, valamint saját munkájának még hatékonyabbá és átláthatóbbá tételére használja fel a jövő kormánya.
Azonban a szép célok felsorolása ellenére a cikk szerzője nincsen megelégedve: „A polgárokért lesz az információ és egyéb szolgáltatások? Hát eddig kiért voltak?” - feszegeti a kérdést. Eddig nem sok jele látható annak, hogy az e-kormányzás megteremtésére fordított pénz és erőfeszítés közelebb vitte volna a kormányt céljai megvalósításához - szögezte le a szerző.