Vissza a tartalomjegyzékhez

MTI
Guliga elgurult pénzei

Három év börtönbüntetésre ítélte a Békéscsabai Városi Bíróság Guliga György volt békéscsabai plébánost, aki 1993 óta magas kamatot ígérve több tízmillió forintot kért kölcsön magánszemélyektől. (Hetek, 2000. január 29, ). A hitelezők abban a hiszemben nyújtottak kölcsönt, hogy a plébános azt egyházi célokra fordítja, és a pénz visszafizetéséhez szükséges garanciákkal is rendelkezik. Fedezetként Guliga ugyanis különböző egyházi ingatlanokat ajánlott fel, erre azonban az egyházi törvények értelmében nem volt jogosult. 

A kölcsön viszszafizetéséhez a volt plébános 1995-ben 25 milliós hitelt vett fel a Polgári Bank Rt. békéscsabai fiókjától, hat lakás eladása után pedig 12 millió forintot kapott a békéscsabai önkormányzattól. Ez utóbbi esetben olyan, általa készített igazolást mutatott be az önkormányzat jegyzőjének, mely szerint jogosult az egyház tulajdonában álló úgynevezett katolikus bérpalota hat lakásának az értékesítésére.
A volt plébános, akit a bíróság hat évre a közügyek gyakorlásától is eltiltott, azzal védekezett, hogy a pénzt a békéscsabai Szent Domokos Általános Iskola felújítására, különböző svájci, luxemburgi és osztrák „projektek” finanszírozására, valamint egy olajütő üzem létrehozására fordította, vállalkozásai azonban sorra csődbe mentek. 
Guliga György magánhitelezői korábban pert nyertek a Szeged-Csanádi Püspökség ellen, melynek következtében tavaly még árverésre is sor került a csabai plébánián. A püspökség időközben megtérítette a hitelezők kárát. A Békéscsabai Városi Bíróság ítélete nem jogerős, mert az ügyész és a vádlott három nap gondolkodási időt kért.