Vissza a tartalomjegyzékhez

Varga József
Rájátszás közben

Második körét kezdte az NBA idei rájátszása. A talpon maradt nyolc együttes a keleti és a nyugati konferenciák döntőjébe jutásért mérkőzhet. A Western konferenciában érdekes párosítások alakultak ki. Kalifornia két reprezentánsa, a Los Angeles Lakers és a Sacramento Kings presztízscsatában dönthetik el, hogy ki az állam legjobbja. A bajnoki cím védője, a Lakers a Portland kisöprésével megnyugtatta híveit. Az O’Neal-Bryant nyerőpáros remek összjátéka ismét bajnoki döntőt eredményezhet. 


A 76-os egység Fotó: Reuters

A szezon egyik meglepetése, a Kings 1951-ben még Rochester Royals néven volt az NBA bajnoka. A vegetálás fél évszázada után Chris Webber és társai a Phoenix alakulatát kiverve adták a riválisok tudtára, hogy számolni kell velük. Vlade Divac, az ex-Lakers játékos, valamint Predrag Sztojakovics európai stílusa az, amely még a csapatot sikerre viheti. A másik ágon is „állami” összeakaszkodást láthat a nagyérdemű. A 99-es bajnok San Antonio Spurs a Dallas Mavendesszel küzd meg. A Spurs a Minnesotát küldte szabadságra, míg a Mavs nem kis meglepetést okozva a Utah Jazz legénységét segítette a korai vakációhoz. A „Sarkantyúsok” iker tornyai, Tim Duncan és David Robinson félelmetes attakjai döntőnek bizonyulhatnak, de a Dallas menői is bizonyították erejüket. A Jazz ellen 0:2-ről fordítva harcolták ki a további szereplés jogát. Dirk Nowiczki és Michael Finley vezérlete alatt igazi ütős gárda dübörög a parketten, és Steve Nash hárompontosai a legjobbkor érnek célba. E négy csapat bármelyike is játssza a konferencia fináléját, az igazi csemegének ígérkezik. 
Keleten is izgalmas az élet. A Kanadát képviselő Toronto Raptors parádés küzdelemben búcsúztatta el a New York menőit. Vince Carter alias „Air Canada” felmérte, hogy egyedül nem nyerhet csatát. Helyes döntése továbbjutást eredményezett. Következő akadályként a szezon legjobbja, a Philadelphia 76’ers egységét kéne legyőzniük. Nehéz lesz: Alle Iversonék az Indiana ellen vereséggel kezdtek, majd zsinórban „három zakót” mértek a Pacersre. A liga legeredményesebb pontszerzőjeként díjazott Iverson legjobb segítsége továbbra is az öreg kongói Dikembe Mutombo. A lepattanók megszerzésében verhetetlen afrikai fenomén egyébként hárommillió dollárral támogatott egy hazájában épülő kórházat. Az egyébként is népszerű Mutombo és Iverson egyre jobban felnőnek, és igazi csapatként várományosai a nagy bajnoki döntőnek. A mások párosítás a Millwaukee Bucks és a Charlotte Homets egységeinek találkozója. A „Lódarazsak” alaposan megcsípték a Miami gárdáját, amely így búcsúzott a további küzdelemtől. Jamal Masburn eredményessége meghatározza a csapat sikerességét, és megnyugodhatnak az észak-karolinaiak hívei: George Shinn tulajdonos mégsem viszi el a csapatot Mecklenburg megyéből. Hogy az öröm mégse legyen olyan nagy, arról a „Szarvasbikák” gondoskodhatnak. Az éppen harminc évvel ezelőtt bajnokságot nyerő wisconsini legények győzelemmel kívánják megünnepelni a jeles jubileumot. Az eddigi szereplésük alapján erre minden esélyük megvan. Az egyik legszimpatikusabb NBA-gárda élharcosai ugyanis ismerik a játék minden elemét, amely a döntőt is elérhető közelségbe hozza. George Karl edzőnek irigylésre méltó csapatot sikerült összedolgozni, és „Big Dog” Robinsonék mindenütt esélyesként léphetnek pályára. Keleten is igaz, hogy bármelyik együttes döntőt érdemelne a konferenciában. A négy győzelemig tartó párharcok végén kiderül majd, hogy ki a legjobb a jók között.

Eddigi eredmények (lapzártakor):
San Antonio-Dallas 94:78 100:86 104:90
Philadelphia-Toronto 93:96 97:92
Los Angeles-Sacramento 108:105 96:90 
Millwaukee-Charlotte 104:92 91:90