Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-hírösszefoglaló
Sajtóösszefogás fehér foltokkal

A Fidesz-MPP nem akkreditálta a Magyar Hírlap tudósítóját kongresszusára egy általa nehezményezett publicisztikára való hivatkozással. A Magyar Hírlap nincs egyedül, sem lojalitás, sem diszkrimináció tekintetében. 


A képen balról: H. Bíró László, a Népszava, Kocsi Ilona, a Magyar Hírlap, Pallagi Ferenc, a Blikk és Eötvös Pál, a Népszabadság főszerkesztője. Összefogtak Fotó: MTI

Idén február elején Telkiben a Fidesz elnökének rögtönzött sajtótájékoztatóján csak két lap, a Népszabadság és a Magyar Nemzet tudósítója lehetett jelen, a kereskedelmi tévék munkatársait sem engedték be az eseményre, a közszolgálati médiumokét viszont igen. „A Magyar Hírlap munkatársai ezentúl sem tudósíthatnak a vezető kormánypárt rendezvényeiről addig, amíg az újság a Fidesz számára elfogadható módon bocsánatot nem kér az inkriminált, március 13-án közölt publicisztikáért” - jelentette ki a Magyar Távirati Irodának (MTI) Ambrus Balázs, a Fidesz-MPP sajtótitkára, ezzel védve a sajtótörvény megsértésének vádját. Egyben a nemzeti hírügynökség, az MTI híranyagára hivatkozva kifejezte, annak alapján is készülhetett volna cikk a Magyar Hírlapban a kongresszusról. 
Több napilap fehér foltot hagyott a kongresszusról szóló beszámoló helyén szolidaritásuk jeléül, a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) pedig kez-deményezte a napilapok főszerkesztőinek közös megbeszélését hasonló esetekben kialakítandó álláspontjukról. A sajtótörvény 5. paragrafusa kimondja, hogy a sajtó „az érdekeltek hozzájárulása nélkül is” tájékoztatást adhat a társadalmi szervezetek nyilvános üléseiről. A MÚOSZ és a Sajtószakszervezet magára vállalta a szolidaritási akció kezdeményezését minden olyan esetben, amikor a sajtótörvény 4. és 5. pontjában megnevezett szervezetek, pártok, egyesületek részéről bármilyen hasonló diszkrimináció történne - olvasható a MÚOSZ lapunknak eljuttatott közleményében. A kezdeményezéshez nem csatlakozott a Magyar Keresztény Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) és a Magyar Nemzet; a Duna Televízió képviselői pedig még a megbeszélés elején távoztak a Magyar Sajtó Házából. „Az állam nem léphet fel hatalmi eszközökkel még akkor sem, ha a sértett személy közjogi méltóság. A közszereplést vállaló személyekkel szemben a sajtószabadság határai tágabbak, mint egyszerű magánszemélyekkel szemben, ezt a magyar Alkotmánybíróság is kimondta; ha a számos más európai jogelv nem lenne elegendő - nyilatkozta a Heteknek Bayer Judit, a Sajtószabadság Központ elnöke. - A kormány sajnos összekeveri a személyiségi jogi sérelem miatt alkalmazható jogorvoslati utat a hatalmi eszközökkel, akárcsak Frei Tamás műsoránál az RTL Klub esetében. Egy párt mint társadalmi szervezet - jogászi véleményem szerint - kizárhatja a nyilvánosságot üléseiről, de nem alkalmazhat diszkriminációt e tekintetben, mert az alkotmányba ütközik - véleményezte Bayer a Magyar Hírlap újságírójának kizárását a Fidesz-MPP kongresszusáról. - Remélhetőleg nem fogják további szankciókban részesíteni a lapot amiatt, mert elmulasztott tájékoztatni a kormánypárt kongresszusáról” - fűzte hozzá némi iróniával az elnöknő. 


Közszolgálat vagy kormányszolgálat

Hollós János, az Magyar Rádió Aktuális Szerkesztőség vezetőjének közleménye: „Wisinger István, a MÚOSZ elnöke a Napkelte című televíziós műsorban ma reggel azt mondta, hogy a MÚOSZ által összehívott főszerkesztői tanácskozáson ő feltette a kérdést, miszerint a jelenlévő közszolgálati médiumok vezetői nem keverik-e össze a közszolgálatot a kormányszolgálattal és a pártszolgálattal. Wisinger István a televíziós műsorban ezután érdekesnek találta, hogy Hollós János, a Magyar Rádió Krónika műsorainak vezetője ezt a felvetést nem is nagyon tagadta. Wisinger úr reggeli televíziós szereplésével kapcsolatban szeretném leszögezni, a szerdai MÚOSZ-tanácskozáson valóban nagyon sok minden összekeveredett. Leginkább Wisinger úr keverte a számokat, a neveket és a meghívottakat. Nem volt tehát véletlen, hogy a napirenddel kapcsolatos szavazást is a tanácskozás közepén meg kellett ismételni. Elhangzottak bizony nagyon színvonaltalan kérdések és felvetések is, amelyekre tekintettel Wisinger úr és köztem fennálló korkülönbségre nem válaszoltam, mert nem akartam megbántani az idősebb kollégát. Ebből azonban nem arra kell következtetni, hogy összekeverném a közszolgálatot, a kormány- és pártszolgálattal, sokkal inkább arra, hogy a szerdai MÚOSZ-tanácskozás bizony sok esetben nem ütötte meg a kulturált kommunikációhoz szükséges színvonalat.”