Vissza a tartalomjegyzékhez

Szlazsánszky Ferenc, Sebestyén István
Feldarabolt párt

A héten tovább mérgesedett a Fidesz és a kisgazdapárt közötti viszony: Torgyán József a demokrácia veszélyeztetésével vádolja Orbán Viktort, amiért a Fidesz sorozatban szegi meg a koalíciós szerződést. Az Országgyűlés Ügyrendi Bizottsága eközben zöld jelzést adott Torgyán frakcióból történő kizárásához, amit az érintett jogsértőnek és érvénytelennek tart. A kisgazda elnök ismét hangot adott abbéli véleményének, hogy pártja tönkretéte-lében a Fidesz játssza a főszerepet, ugyanakkor ismét kijelentette: a végsőkig kitart a koalíció mellett. A látszólagos ellentmondást Pallag László kisgazda elnökségi tag úgy oldotta fel lapunknak, hogy a Fidesz ki akarja provokálni a kisgazdapárt kilépését a frakcióból, ami által Torgyán nyakába szakadna a felelősség. A Fidesz részéről lapzártánkig senki nem kommentálta a kisgazda kijelentéseket.


Pillanatkép a kisgazda frakcióból. Napi osztódás Fotó: Vörös Szilárd

„»Éljen a király! Tartson ki Józsi bácsi!« - kiabálták nekem ma is az utcán. Na, nem mintha igényelném ezt, de ebből is látszik, hogy a közvélemény megelégelte azt a hajtóvadászatot, amit ellenem, pártom, családom ellen indítottak” - mondta csütörtöki sajtótájékoztatóján Torgyán József, aki a kisgazdapárt körüli újabb botrányok ellenére a fenti felszólításnak megfelelően cselekszik: él és kitart. Sőt, Torgyán egyenesen a kormánykoalíciós szerződés felrúgásával, illetve a demokrácia veszélyeztetésével vádolja a Fideszt. Orbán Viktor ugyanis - a koalíciós megállapodás ellenére - az FKgP országos elnöksége és a pártelnök beleegyezése nélkül felmentette posztjáról Kávássy Sándort, a Környezetvédelmi Minisztérium politikai államtitkárát, ugyanakkor nem kívánja felmenteni a Torgyán vezette elnökség által visszahívott két kisgazda minisztert, Turi-Kovács Bélát, illetve Boros Imrét. A kisgazda elnök kijelentette: a maga részéről nem kívánja felrúgni a koalíciót, viszont több újságírói kérdésre sem adott világos választ, hogy miként lép fel a Fidesz szerződésszegésével szemben. Egy kérdésre válaszolva Torgyán kijelentette: nem tudja megcáfolni azt a logikus következtetést, miszerint a kisgazdapárt „torgyántalanításában” a Fidesz főszerepet játszott. „Amíg Orbán Viktor miniszterelnök akart lenni, tudta, ki a kisgazdapárt elnöke, és 98-ban meg is keresett engem. Most, hogy a kétpólusú politikai rendszer kialakításán munkálkodik, már nem tudja, ki a kisgazdapárt elnöke” - utalt az elnök Orbán Viktor azon kijelentésére, miszerint már maga sem tudja, ki az FKgP elnöke. Torgyán szerint „elég lett volna, ha elolvassa a párt alkotmányát, akkor tudhatná, hogy a 2002-es választások utáni hatvan napig én a pártelnöki tisztemből sem felfüggeszthető, sem leváltható nem vagyok”. A kisgazda elnök elmondta: nem érte váratlanul, hogy a reformkisgazda Lányi Zsolt elnökként való bejegyzését a bíróság elutasította. Mint mondja: „Lányi már jó ideje nem tagja sem a pártnak, sem a frakciónak. Ezt a képtelen helyzetet pedig olybá tekintem, mintha mondjuk néhány renitens képviselő a római pápát kizárta volna a katolikus egyházból és maguk közül jelöltek volna valakit.”
Torgyán a frakcióból való hétfői kizárását is jogszerűtlennek nevezte, mivel szerinte az nem a frakciószabályzat alapján történt. „Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető félrevezette a Házat és olyan frakciószabályzatot nyújtott be, amely nincs is hatályban - jegyezte meg Torgyán József. - A frakciószabályzat szerint a képviselőcsoport elnöksége javasolhat bizottsági személyi változásokat. Én vagyok a frakció elnöke, általános helyettes nincs, és Szentgyörgyvölgyi Péter a frakcióvezető, aki viszont velem ilyet nem egyeztetett” - állítja Torgyán József, aki „intellektuális okirat-hamisítás” miatt büntető feljelentést tesz, mivel - mint mondta - tudatos törvényszegés és többrendbeli súlyos alkotmánysértés történt. 
Torgyán csütörtökön ismét elmondta, hogy a vasárnapi ceglédi kisgazda kongresz-szust nemzetbiztonsági tisztek próbálták megzavarni, noha Simicskó István, az illetékes politikai államtitkár korábban határozottan cáfolta az állítást. 
A kisgazda pártelnök csütörtökön szokatlan lépésre szánta el magát: önkritikát gyakorolt. „A parlament munkája ellehetetlenült, alacsony szintre süllyedt, és ennek a háromhetenti ülésezés az oka, aminek a bevezetését annak idején sajnos mi sem vétóztuk meg” - mondta az ellenzék által számtalanszor bírált és házszabályellenesnek minősített koalíciós döntéssel kapcsolatban Torgyán József. 
Pallag László, az FKgP alelnöke lapunknak elmondta: úgy látják, a kisgazdapárt szakadása mögött a Fidesz áll. Mint mondta, tudomásuk van arról, hogy a kiugrott kisgazdák anyagi támogatást kapnak a nagyobbik koalíciós partnertől. „Ezek az emberek azért ilyen bátrak, mert biztatást kapnak, és ígéretet a másik oldalról. Van, akikkel már meg is egyeztek, hogy közös Fidesz-kisgazda jelöltként indítják a következő választásokon” - állítja Pallag. A képviselő szerint a Torgyán kizárását megszavazó frakciótagok nagy része kétes ügyekbe keveredett: „van akinek ezeroldalas ügye van az ügyészségen, van aki ellen elő van készítve az eljárás. Ezek az emberek megfoghatók, adott esetben irányíthatók” - tette hozzá. Pallag ugyanakkor rendkívül korrektnek nevezte az MSZP és az SZDSZ viselkedését az Országgyűlés Ügyrendi Bizottságában. A két ellenzéki párt ugyanis nem vett részt azon a szavazáson, melyet Áder János házelnök kért annak elbírálására, hogy jogszerű volt-e Torgyán kizárása a frakcióból. A szocialisták és a szabaddemokraták kijelentették: nem hajlandók asszisztálni a Fidesz vezette színjátékhoz. A „csonka” bizottság egyébként jogszerűnek találta a pártelnök kizárását. Arra a kérdésünkre, hogy ezek után Torgyán József miért nem lép ki a koalícióból, Pallag elmondta: „A Fidesz pont ezt akarja elérni, mert akkor úgy meg lehetne bélyegezni a kisgazdapártot, hogy egyszer és mindenkor eláztatta magát.”


Nyilatkozatok a kisgazda teleregényből

Vad Angyal és Óz, a csodák csodája

Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető - aki a héten lemondott a párt budapesti elnöki posztjáról - visszautasítja Torgyán József azon kijelentését, hogy a kisgazda pártelnök frakcióból való kizárása kapcsán félrevezette az Országgyűlést. A kisgazda frakcióvezető szerint, amit Torgyán József állít, olyan zavaros, hogy nem is igen tud rá reagálni. „Én az FKgP képviselőcsoportjának döntését továbbítottam, amelyre a frakció határozatban is kötelezett” - mondta a kisgazda politikus, leszögezve: ha ez ok a fegyelmi eljárásra, akkor az FKgP-ben tényleg súlyos baj van. Szentgyörgyvölgyi a Vad Angyal című tévésorozathoz hasonlította az FKgP-ben történteket, majd hozzáfűzte: képtelen helyzet lesz, hogy egy pártnak az elnöke nem tagja a frakciónak, a képviselőcsoport vezetője pedig nem tagja a pártnak. 
Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter, akit Torgyán József visszahívott, Orbán Viktor viszont megerősített a posztján: „Torgyán József pillanatnyilag nincs abban a helyzetben és valószínűleg már nem is lesz soha, hogy bárkit visszahívjon.” Leszögezte: ha Orbán Viktor kormányfő őt akár most, akár később visszahívja a miniszteri posztról, annak semmi köze nem lesz Torgyán József véleményéhez vagy indítványához. 
Lányi Zsolt, akit a hétvégi budapesti reformkisgazda-gyűlés pártelnökké választott, de a Fővárosi Bíróság nem jegyezte be az FKgP elnökeként, fellebbezést nyújt be a Fővárosi Bíróság döntése ellen. Lányi Zsolt a bíróság indoklásával kapcsolatban, miszerint nem ők lettek volna jogosultak összehívni a nagygyűlést és a nagyválasztmányt, azt mondta: a bíróság nem ismerte el a gyűlés menetközbeni átalakulását, pedig az elmúlt évek alatt ezt Torgyán József is többször megtette. „Túl szép lett volna, ha minden egy napon sikerül, vagyis, hogy Torgyán Józsefet kizárják a frakcióból, engem pedig bejegyeznek pártelnöknek. Ilyen csak az Óz, a csodák csodájában van” - fogalmazott Lányi Zsolt. Hozzáfűzte: továbbra is ő a párt elnöke, mert mögötte áll a tagság nagy része, és ez lényegesebb mindenféle bírósági döntésnél. (MTI-Hetek)