Vissza a tartalomjegyzékhez


INNEN-ONNAN

Szemenszedett igazság

Ha mélyen belenézünk valakinek a szemébe, megtudhatjuk, hogy az illető reumás-e, cukorbeteg, leukémiás vagy vérszegény. A németországi szemorvosok egyesületének megállapítása szerint még az életveszélyes agyvérzés bekövetkezte is előre megállapítható a szemből. Az egyesület azonban óva int attól, hogy ezt összetévesszük az újabban divatos és széles körben elterjedt íriszdiagnosztikával. 
A szemorvos nemritkán még a háziorvos előtt ismeri fel a fenyegető agyvérzést, amikor a páciens időnként fellépő látászavarokra vagy kettős látásra panaszkodik. De észrevehet keringési rendellenességeket is a szem szaruhártyáján. Azt is meg tudja állapítani, hogy a páciens véredényein nem mutatkoznak-e kóros elváltozások, vagy nem magas-e az illető vérnyomása. A reumás betegségek jelei is felismerhetően megmutatkoznak az emberi szem kötőhártyáján. A látásnak akár csak kevéssé szembeötlő gyengülése mögött is fenyegető ok húzódhat meg: a szemorvos számára arról árulkodhat, hogy a páciens cukorbetegségben szenved. (MTI)


Sárkánydeszka: repülő szörfösök sportja

Manapság egyre több abszurd változata tűnik fel a természetközeli sportoknak. Elnézhető vétek, ha valaki egy kis kuncogással reagál, a „sárkánydeszka” (kiteboard) szó hallatán. Első hallásra úgy tűnik, hogy valami agyszüleményről van szó, mégis Ben Franclin és Jeff Spicoll találmánya egyszerűen működik: csak ráugrunk egy szörfdeszkára, felkötünk egy speciálisan a törzsünkre tervezett sárkányt, és hagyjuk, hogy a tenger szele vigyen a hullámokon. A sárkányok kettőtől huszonkét méter szélességig terjedhetnek, és egy zsinórhoz rögzített kormánnyal lehet „irányítani” őket. „Nekimész a hullámnak, és a sárkány hirtelen felránt tizenöt láb (több mint négy és fél méter) magasra, olyan ez, mint egy fordított bungee-jump - mondta Tom James, a Kiteboarding (Sárkánydeszka) című magazin szerkesztője. - Aztán úgy ereszkedsz le, mint egy ejtőernyős. Szédületes!” Az elmúlt tizennyolc hónapban robbanásszerű népszerűségre tett szert ez a sport. „Két éve Mauiban árultuk a sárkányokat” - mondja Karen Baxter, a Sky Hi USA nevű sporteszköz-értékesítő cég elnöke. Ezek közül néhány darab világklasszis szörfözők kezében kötött ki, akik aztán hamar elindították a siker útján a sportot: weboldalaikra fotókat tettek fel. Az érdeklődés egyre nőtt, és tavaly egyedül a Sky Hi kétezer sárkányt adott el. Mindehhez az is hozzájárul, hogy a sárkánydeszkázást nagyon könnyű elsajátítani. Bárhol művelhető, Maui tengerpartjától kezdve akár egy kansasi tóig. Amire mindenképpen szükség van, az a víz és a szél - és nem kis mennyiségű pénz. A sárkányok ugyanis hatszáz dollárba kerülnek, plusz a deszka, ami még ötszáz dollárra rúg. Viszont az óceán felett való siklás fantasztikus élménye megfizethetetlen. (Newsweek)