Vissza a tartalomjegyzékhez


Elképesztő tárgyak

A gyártók, marketingesek, reklámosok számára fokozódó kihívást jelentenek a fogyasztók, akikről egyre nehezebb kitalálni, hogy szó szerint „mire vevők”. Az amerikaiak hihetetlen kreativitásról tesznek tanúságot a fogyasztók kegyeiért vívott küzdelemben. Erről ezúttal saját szemeinkkel is meggyőződhetünk a V.A.M. Design Galériában, ahol közel kétszáz meghökkentő tárgy várja a 21. század leendő fogyasztóit.


Egy élvezeti cikk a sok közül: az erős paprika-ízű csokoládé

Nézzünk hát körül egy üzletben a 2010-es években!
Legnagyobb a konkurencia talán a sebtapaszok és a rágógumik terén - ezekből a legszínesebb a választék. 
A „Testamints” rágógumi csomagján például mindig más - összesen negyvenféle - bibliai idézet található. De vásárolható koffeines vagy homeopátiás rágógumi is, attól függően, hogy ki miből meríti az erejét. Apropó energia: egy-egy csokoládészelet bevételével - a megfelelő adalékanyagoknak köszönhetően - lehetünk akár szebbek vagy élesebb eszűek, stressztűrőbbek is.
A legnagyobb célcsoport mindig is a gyereksereg marad, akiknek a szerető szülők mindig megveszik mindazt, ami örömtelibbé vagy éppen egészségesebbé teszi életük első éveit. A tisztálkodást segíti számukra élményszerűvé tenni az átlátszó samponosdobozba vagy szappanba helyezett játékautó, esetleg a fürdővízbe dobható tabletta, amitől a víz hószerű kásává alakul, és egy újabb tabletta, amitől visszaváltozik. A foszforeszkáló habfürdő mellett a kreatívabb gyermekek számára ajánlhatók a szappankréták, melyekkel nyugodtan rajzolhat a picur a kád oldalára. Krónikus szappanbuborék-evésben szenvedő kicsinyek számára pedig kifejlesztették az ehető buborékváltozatot.
Ha már a kedvenceknél tartunk: konfliktusmentesebbé teheti az együttélést a háziállat-fegyelmező spray, mely illata révén távol tartja a négylábúakat a kezelt fotelektől és virágágyásoktól.
A rohanó életmódba hajszolt, főzést kevésbé kedvelő háziasszonyok számára készült „mentőövek” egyike az a liszt és növényi olaj keverékéből készült permet, mellyel mintegy fecskendezve bepanírozható a hússzelet. A feledékenyebbek számára készült a hűtőszekrénybe helyezhető doboz: a belőle kiáramló légnemű anyag oxidálja a zöldségfélék rothadását okozó etiléngázt. 
A legnagyobb szenzáció mindazonáltal az a horkolásgátló spray, ami nyolc órán át biztosítja a pihentető alvást - a szenvedő félnek mindenekelőtt. 
Miután képzeletbeli bevásárlókosarunkat megtöltöttük, megállhatunk tűnődni egy pillanatra: valóban ez vár ránk? Mielőtt azonban utópiának tartanánk a leírtakat - illetve a leírtakban tükröződő életszínvonalat -, nem árt leszögezni: mindez nem a képtelenségek kicsiny kiállítása. Az Egyesült Államokban ezek a luxuscikkek egytől egyig az üzletekben kaphatók. (Kapsza Ágnes)