Vissza a tartalomjegyzékhez

Németh Szilárd
Kiesés szélén a Real Madrid

A Bajnokok Ligája elődöntői hatalmas taktikai csatát hoztak, a nézők bánatára azonban a két mérkőzésen mindössze egy találat született. A Bayern madridi győzelmével a kiesés szélére sodorta a címvédő Real csapatát, a Valencia is bizakodóan várhatja a visszavágót a Leedsben elért 0-0-ás döntetlenje után.
A keddi mérkőzésen a német bajnok Bayern München viszszavágott a Real Madridnak tavalyi kiesése miatt. Az 1-0-ás találkozó után a hazaiakat majd szétvetette a düh, akik úgy érezték, hogy egy gyengébb, veszélytelenebb csapattól kaptak ki. A másnapi spanyol lapok nem éppen kulturált stílusban publikáltak a bajor együttesről.

„A gyáva nyert!” - hirdette az AS címlapja. Az újság szerint a Bayern egyetlen szerencsés pillanat segítségével győzött, pedig csak a védelemmel törődött. A lap Vicente del Bosque-t, a csapat trénerét idézi, aki kijelentette, hogy a visszavágón bízik a győzelemben.
A másik neves spanyol újság, a Marca keményebben fogalmaz, szerintük a müncheniek úgy játszottak, mint egy spanyol másodosztályú csapat, amelynek győzelme olyan, mintha valaki egy utcán talált lottószelvénnyel nyerte volna meg a főnyereményt. „A labdarúgás történetében még nem történt nagyobb igazságtalanság!” - összegezte véleményét az újság.
A németek természetesen másképp értékelték a mérkőzést. A müncheni futballrajongók többsége biztos abban, hogy a Bayern nyeri az idei Bajnokok Ligája kiírását.
„Alig egy év leforgása alatt ötször játszottunk a Real ellen, s ebből négyszer győztesként hagytuk el a pályát. Úgy gondolom, nem sok együttes akad a világon, amely ilyen mérleggel dicsekedhetne” - állítja Franz Beckenbauer klubelnök.
A spanyol vigaszt a Valencia csapata jelentheti, hiszen Hector Raúl Cuper együttesének jövő hét kedden akármilyen győzelem a döntőbe jutást jelenti a Leeds United ellenében.
„A Mestallában sokkal nagyobb területünk lesz a támadásra. Abban biztos vagyok, hogy a Leeds nem fog nekünk esni, szerintem átengedi a területet. Teljesen más mérkőzésre számítok” - vélekedett a tréner.
A Valencia norvég támadója, John Carew is osztja edzője véleményét, komoly esélyt lát csapata döntőbe kerülésére. A párharc természetesen nincs lefutva, ezt bizonyítja a Leeds edzőjének, David O’Leary nyilatkozata is.
„Pozitívan állunk a visszavágóhoz, mindent meg kell tennünk a győzelemért. Hiszek abban, hogy az Isten nagyon sok módon tehet jót velünk. Elképzelhető, hogy fantasztikus esténk lesz Spanyolországban” - így O’Leary.
Az angol együttes reményeit az is élteti, hogy a múltban már kétszer búcsúztatta az FC Valenciát. A VVK-ban 1966-ban és 1967-ben is találkozott a két csapat, Angliában mindkétszer döntetlen született, a visszavágón azonban a szigetországiak kiharcolták a továbbjutást. Mindenesetre a brit sajtó már üzent a hispánoknak: „Még ne írjatok le minket!”