Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Szerencse négy keréken

Egy héttel a Spanyol Nagydíj után is kérdés, vajon a meggyőző fölénnyel vezető és otthonos környezetben versenyző Mika Häkkinen az utolsó körben mit érezhetett? Az ma már tény, akarta vagy nem, kénytelen volt tudomásul venni, hogy autója füstölni és lassulni kezd. Negyven másodperccel autózott mögötte a nagy rivális német pilóta, aki akkorra láthatóan csak az iramot és a második helyét tartotta. Az igazi biztonsági köröket futó Michael Schumacher igen meglepett lehetett, amikor látta a kissé megviselt Mercedest - egy német autóval nem történhet ilyen, de ha már így esett, akkor élni kell a lehetőséggel, fontos a haza becsülete. A Ferrari pilótája nyugodtan továbbhajtott, és elsőként haladhatott át a célvonalon. 


Mika Häkkinen. Viharvert Mercedes Fotó: Reuters

Mindez a McLaren-tesztpályáján esett meg a csapattal - a fogadóirodákban eme előnyök miatt az „Ezüst Nyíl” sikeréért nem sokat fizettek volna. Az olaszok szeme fénye így aratta le a pálmát. Michael Schumacher szolid ökölcsapással nyugtázta a nem várt győzelmet, közben Häkkinen a barcelonai létesítmény látogatóinak integetett higgadtan. Nem örülhetett, ezt hívják pechnek. Bánatán valószínűleg Schumacher vigasztalása sem enyhített. „Talán nem kell hosszasan magyaráznom, hogy ilyen körülmények között kevéssé örül az ember az első helynek, és mélyen együtt érzek Häkkinennel” - jelentette ki a német pilóta, akin azért látszott, nem mondana le utólag az ölébe hullott lehetőségről. Öröm az ürömben a McLaren-csapatnál, hogy egy-két technikai hiba miatt az utolsó helyről rajtoló, és végig bukdácsoló David Coulthard az ötödik helyen ért a célba. Häkkinen „fegyverhordozója” komoly harcot folytatott a csillagos autóval - az első körben például elvesztette légterelőjét.
Inkább a jövőben lesz érdekes, hogy a Ferrarinál pilótaváltásról gondolkodnak. Ugyan ezt az olaszok egyelőre cáfolják, de lehet, hogy az év végén lejáró szerződésű Rubens Barrichello helyére Kimi Räikkönen érkezne. A hírt ő is cáfolja, mert jelenleg hároméves szerződés köti a Sauberhez - akiket a Ferrari lát el motorokkal, így mégis lehet esély a cserére. A másik poszton még várni kell a cserével, Schumacher csak két év múlva távozik, de a hírek szerint akkor Jenson Button válthatja le őt a kormány mögött. Button a gyenge Benetton-
nal idén még csak nem is emlékeztet tavalyi autóversenyzői énjére, ám az értők szentül meg vannak győződve tehetségéről. Csakhogy ezzel is van egy kis baj: Button gyakorlatilag ugyanis a BMW-Williamsé, és a grove-i csapat főnöke, Sir Frank 
Williams elhárította a kérők közeledését: „Nézzék, ha valaki megkeresne bennünket ez ügyben, egyelőre csak annyit tudunk neki mondani, hogy legyen türelmes. Nincs szándékunkban hoszszú távú döntéseket hozni, amit meg kell érteniük” - érvelt Sir Williams.
A nagy autós cirkuszt követők legközelebb május 13-án, Spielbergben az Osztrák Nagydíjon láthatják viszont kedvenceiket.

A Spanyol Nagydíj (65 kör, 307.323 km) hivatalos végeredménye:
1. M. Schumacher (német, Ferrari) 1:31:03.305 óra (202.507 km/ó átlagsebesség) 
2. Montoya (kolumbiai, BMW-Williams) 
3. Villeneuve (kanadai, BAR-Honda) 
4. Trulli (olasz, Jordan-Honda) 
5. Coult-hard (brit, McLaren-Mercedes) 
6. Heidfeld (német, Sauber-Petronas) 
7. Panis (francia, BAR-Honda) 
8. Räikkönen (finn, Sauber-Petronas) 
9. Häkkinen (finn, McLaren-Mercedes) 1 kör hátrány

A pilóták pontversenyének állása az 5. futam után: 
1. M. Schumacher 36 pont, 
2. Coulthard 28, 
3. Barrichello 14, 
4. R. Schumacher 12, 
5. Heidfeld 8, 
6. Trulli 7

Konstruktőrök: 
1. Ferrari 50 pont, 
2. McLaren-Mercedes 32, 
3. BMW-Williams 18, 
4. Jordan-Honda 13, 
5. Sauber-Petronas 9, 
6. BAR-Honda 7, 
7. Benetton 1