Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Tito a Föld körül

Negyvenévi álmodozás után a világ első űrturistájaként végre az űrbe utazhatott a hatvanéves Dennis Tito. A nyolcnapos utazásért a nyugalmazott NASA-kutató mintegy húszmillió dollárt fizetett. Az Amerikai Űrkutatási Központ kezdeti heves ellenkezése ellenére az orosz fél örömmel fogadott egy civilt is az űrhajó fedélzetén - a kalandért fizetett összeg nélkül ugyanis aligha jöhetett volna létre ez az utazás. 


Tito első űrbeli sajtótájékoztatója. Önfeledt civil a fedélzeten Fotó: Reuters

„Messze felülmúlja mindazt, amiről valaha is álmodtam - nyilatkozta egy keddi sajtótájékoztatón Dennis Tito, az első űrturista. - Az élet az űrben olyan, mintha az ember egy másfajta életet élne, egy másik világban. Ez egy gravitáció nélküli élet. Felülről nézve a Föld annyira látványos, annyira csodálatos. Azt hiszem, rendkívül kiváltságos helyzetben vagyok, hogy részesülhettem ebben a lehetőségben.” 
A most hatvanéves Dennis Tito már gyermekkorától kezdve űrhajós szeretett volna lenni, a NASA azonban nem találta alkalmasnak erre a feladatra - ezért a kutatóközpontban kezdett el dolgozni, később pedig egy befektetési cégnél kamatoztatta tudását és pénzét. Vagyonát ma 200-300 millió dollárra becsülik - ebből nem volt túl megterhelő kifizetnie azt a húszmillió 
dollárt, amiért az űrbe tehetett kirándulást. „A legnagyobb kérdést nem a pénz jelentette - nyilatkozta Tito. - Úgy értem, hogy a pénzt nem vihetjük magunkkal. Én már hatvanéves vagyok. És egyszer csak adódott egy lehetőség. Ilyen az életben csak egyszer van. Ezt életem végéig magammal vihetem. Szerintem ez fantasztikus.” 
Tito űrkalandját kezdetben még a családja sem vette komolyan. „Azt mondtam, nagypapi, ez csak amolyan változó kori krízis, vagy mi a csuda” - emlékezik vissza a legifjabb Tito. A nagypapa számára azonban az utazás nem vakáció, hanem egy több mint negyvenéves álom beteljesedése. 
Dennis talán abban is rekordot döntött, hogy ő az egyetlen turista, akinek tíz évet kellett várnia az utaslistán. Jegyét ugyanis már 1991-ben „megváltotta” az akkor még szovjetunióbeli űrkutatási központnál. Ez az „utazási iroda” időközben ugyan tönkrement, ám a tulajdonosok gondoskodtak arról, hogy Titónak csak egy időre kelljen félretennie dédelgetett álmát, ami végül a múlt héten mégis valóra vált. 


Dennis Tito amerikai űrturista (balról) Talgat Muszabajev orosz kozmonautával Bajkonurban. Első osztályú jegy Fotó: Reuters

Az amerikai űrkutatási központ, a NASA heves ellenkezése dacára a kaliforniai milliomos április végén két űrhajós „kollégája” társaságában elindult a kazahsztáni Bajkonur Űrkilövő Állomásról a Szojuz űrhajó fedélzetén. A NASA-nak csak anynyi szigorítást sikerült kicsikarnia, hogy Tito nem léphet az űrállomás amerikai részlegeibe, ezenkívül pedig mindent meg kell fizetnie, amit véletlenül eltör. 
Jóllehet Titónak egy hat hónapig tartó szigorú kiképzésben kellett részt vennie - ez az utazási költségekből mintegy egymillió dollárt tett ki -, a felszállást követően mégis becsúszott egy kisebb malőr: „Azt hiszem, kicsit elbizakodottá váltam. Ittam egy kevés gyümölcslevet, és ettem némi szárított gyümölcsöt, ami azt hiszem, nem érezhette túl jól magát a gyomromban, így aztán első ízben volt alkalmam megismerkedni azzal, milyen is az űrbetegség. Most legalább megtanultam, hogy óvatosabbnak kell lennem” - nyilatkozta a keddi sajtótájékoztatón. 
A felszállást követő apró incidens után Tito - aki a Szojuz parancsnoka, Talgat Muszabajev szerint legalább tíz évet fiatalodott - már tapasztalt űrutazóként érkezhetett az Alpha űrállomásra, ahol egy orosz és két amerikai kolléga üdvözölte. Tito és a Szojuz legénysége egy hétig marad az űrállomás fedélzetén - az Alpha tizenhat nemzet összefogásával jött létre, s egy, az Egyesült Államok és Oroszország vezetésével működtetett projekt. 
A nyolcnaposra tervezett űrtartózkodás várhatóan szombaton ér véget: „Tito és csapata” valahol a kazahsztáni sivatagban landol majd. 
A kezdeti sikerek láttán az orosz fél állítólag máris tervezi újabb űrturisták utaztatását. Dennis Tito egyébként nem az első civil az űrben. Egy japán újságíró és a szaúdi királyi család egyik tagja is megelőzte.