Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Tragédia a ramallahi úton

Ezrek kísérték utolsó útjára azt az izraeli férfit, akit egy Ramallahhoz közeli úton lőttek agyon palesztin terroristák - éppen három hónappal az után, hogy apja hasonló merényletben vesztette életét ugyanazon a helyen. A harmincegy éves ofrai férfi halála megdöbbentette és felháborította a település lakosságát, akiknek biztonsági vezetője a Jerusalem Post című lap szerint kijelentette: „Éppen ideje, hogy Saron elnök felébredjen, és ne hagyja, hogy bolondot csináljanak belőle. Egyértelmű parancsokra van szükség, mivel Izrael állama háborút visel.”


A kis képen a héten meggyilkolt Assaf Herskovitz apjával, Arje-vel, akit januárban öltek meg    Fotó: Reuters

Assaf Herskovitz kedden reggel tankolni indult egy közeli településre, mivel a helybeli benzinkút zárva volt. Ezen a reggelen még a minden nap közösen elmondott káddisra, a halottakért szóló imára sem csatlakozott tizenegy éves öcscséhez, akivel pedig apjuk halála óta naponta közösen imádkoztak. A férfit a Beit El-i elágazástól néhány méterre érte a támadás: két palesztin lesből lőtt az autóra. Herskovitzot a nyakán érte a lövés, aminek következtében elvesztette uralmát autója fölött, és lesodródott az útról - szinte napra pontosan három hónappal az után, hogy éppen ezen az úton lőtték agyon apját egy elhaladó kocsiból. Az ifjabb Herskovitz autóját összesen 27 golyó érte. Felesége szerint apja halála óta mindig golyóálló mellényt viselt, ha vezetett, de éppen ezen a reggelen elfelejtette felvenni. 


Antiszemita grafitti Jordániában.  Fotó: Reuters

Az ötszáz családnak otthont adó Ofra település lakói, illetve a Herskovitz család életben maradt tagjai a sorozatos merényletek ellenére sem tervezik, hogy elhagyják otthonaikat: „Ha máshova megyünk, ott lőnek le minket” - jelentette ki az áldozat nővére az újságíróknak. 
Herskovitz apja halála óta családfenntartó volt: felesége és ötéves fia, valamint hároméves lánya mellett anyja és tizenegy éves öccse ellátása is rá hárult. Dor, a fiatalabb testvér elmondása szerint bátyja apaként gondoskodott róla - a koporsónál Dor arról beszélt, hogy ezután egyedül kell káddist mondania apjáért és bátyjáért is. A báty, aki a halála előtti napon ünnepelte, hogy fia ötéves lett nem érte meg a saját harmincegyedik születésnapját. 
A két terrorista, akik Herskovitzot lelőtték, azonnal elmenekült a helyszínről. Bár Ofrában rögtön kijárási tilalmat rendeltek el, az izraeli katonák nem jártak sikerrel a keresésben, mivel a merénylők nyilván Ramallahba menekültek. A Hamasz magára vállalta a merényletet, azt állítva, hogy ez csak az első a bosszúsorozatban, amellyel gázai és ramallahi „hőseik” haláláért büntetik az izraelieket. Gázában két Hamasz-tag halt meg hétfőn egy felrobbant autóban, míg Ramallahban két palesztin gyerek és egy Izraelben körözött palesztin vesztette életét egy robbantás során. A körözött személy, Hasszám al-Kadi halála miatt a palesztinok Izraelt teszik felelőssé a robbantásért, ugyanis ő állt az internet útján néhány hónapja elcsalt és meggyilkolt izraeli fiú halála mögött. 
A Hamaszon kívül egyébként két másik palesztin terrorszervezet is magára vállalta a merénylet elkövetését, melynek „folytatásaként” valószínűleg ugyanazok a terroristák kedden este Ramallahtól északra rálőttek egy izraeli autóra, amelyben azonban két jeruzsálemi arab utazott. A tévedés áldozatai mindketten megsebesültek.