Vissza a tartalomjegyzékhez


Rács mögött a New York-i maffia

Az alvilág jól szervezett gazdaságát öt család közösen irányította. Oly sikeresek voltak áldatlan tevékenységükben, hogy évente több milliárdos „forgalmat” bonyolítottak le. A könnyű élet akkor ért véget, amikor az FBI-nak sikerült mindent előkészítenie a tettenérésre, és az Egyesült Államok legnagyobb bűnöző kartelljának, a Genovese család harmincnyolc tagjának a csuklójára bilincset tenni. A rajtaütéses akció nem kímélte a maffiához tartozó három másik klánt sem: a Colombo, a Luchese, és a Gambino család hét tagja is befejezettnek mondhatja alvilági ténykedését. 


Louis Freeh, az FBI napokban lemondott igazgatója. Felderített és elköszönt Fotó: Reuters

A New York-klán tevékenységének tanulmányozásakor fény derült arra, hogy a modern maffiák nem csak a hagyományosnak mondható tevékenységeket űzik, mint például a kábítószer- és fegyverkereskedelem, a prostitúció vagy az illegális szerencsejáték, a zsarolás és a pénzbehajtás. A New York-i banda belépett az internetes vállalkozások körébe, sőt a Wall Streeten is megfelelő kapcsolatokkal rendelkezett. A pénzmosás területén sem kellett szégyenkezniük, hiszen a Bahama-szigetektől Moszkváig (no és a volt szovjet utódállamokban is) kiterjedt hálózatot működtettek. 
Kérdés, miként sikerült az FBI-nak előkészítenie a nagyszabású akciót, hiszen a Genovese-klán a legszigorúbb biztonsági szabályok szerint működött. Valószínűsíthető, hogy egy „megtért” klántag „szolgáltatásai” révén jutottak hozzá a szükséges információkhoz és a bizonyítékokhoz. A „játéknak” azonban minden bizonnyal még nincs vége: „Csak egy kis ablakot sikerült nyitnunk, amelyből pillantást vethetünk a maffiaklánok árnyékgazdaságára” - ismerte be az FBI egyik szakembere. (K. K.)