Vissza a tartalomjegyzékhez

Ignácz Valéria
Ali baba és a negyven rabló Fehérváron

Mint a mesében: egy banánhéjon csúsztak el. Magyarországon először sikerült lekapcsolni egy bűnszövetkezetet, amely zsarolás, csalás, valamint egyéb bűncselekmények elkövetésében találtatott bűnösnek. Az Abu és emberei néven ismertté vált bűnbanda talán Ali baba és a negyven rabló mintájára született meg, mindenesetre a székesfehérvári „leképeződés” rettegésben tartotta a megyét. 

Klasszikus maffia képe rajzolódik ki az Abu és emberei néven ismertté vált bűnszövetkezetet szemlélve. A banda évekig rettegésben tartotta Székesfehérvár tehetősebb polgárait - szintén klasszikusnak mondható eszközökkel, úgymint pénzbehajtással, zsarolással, ingó és ingatlan vagyon megfélemlítés általi „adásvételével”. A banda vezére egy bizonyos Abu névre hallgató 29 éves jordán állampolgár, a team tagjai pedig 26-38 év közötti magyar állampolgárok és a vezér testvére, egy szintén Abu nevezetű fiatalember.
A Székesfehérvári Városi Bíróság alapos rendőri nyomozást követően az elmúlt héten hozott ítéletet a bűnszövetkezet ellen: egytől hét évig terjedő szabadságvesztéssel „jutalmazta” a fehérvári maffia „munkáját”. Az ügy pikantériája, hogy a bűnszövetkezetet egy volt rendőrtiszt segítette: magánnyomozó irodája és korábbi kapcsolatai révén megfelelő információkkal látta el Abut és embereit, így ők testre szabottan és könnyedén élhettek a zsarolás, a megfélemlítés eszközével. Az exrendőr két évet kapott első fokon, de folyik ellene más, titkos eljárás is, amely miatt katonai bíróság előtt kell felelnie. 
Lapunk kérdésére a Fejér Megyei Bíróság elnöke elmondta, hogy Székesfehérváron olyan pénzbehajtókként ismerték őket, akik megfelelő díj fejében bárki felé érvényesítettek követeléseket, „rendeztek” vagyoni vitákat. Állandó találkozóhelyeik voltak, s a csoportban mindenkinek megvolt a maga feladata. A „munkaterületeken” szereposztás történt: volt, aki megfélemlített, más információkat szerzett vagy a behajtásban vett részt. Fenyegetések és személyek elleni erőszakos cselekmény árán is behajtották a követeléseket, „megoldották” a vagyoni vitákat. A „munkáért” jutalékot kaptak, amely nem kevesebb, mint harminc vagy negyven százalék volt. 
A bíróság elnöke kifejtette: főleg ingatlanokat és gépkocsikat próbáltak „értékesíteni” a vádlott személyek. Azonos időközökben, azonos típusú autókkal jelentek meg különböző helyeken, fedőneveket használva. Kizárólag Fejér megyében tevékenykedtek de nem kizárt, hogy egy országos bűnszövetkezetről van szó. 
Mint azt mondani szokás: egy banánhéjon csúsztak el. A bíróság elnöke elmondta, hogy 99 őszén ismeretlen okból felrobbant egy Mercedes, amely Abu és társai révén került a sértett személyhez. A kárt vallott személy azonnal feljelentést tett a rendőrségen azt követően, hogy autója elszállt a levegőbe. A szálak az említett exrendőr nyomozóirodájába vezettek. Ekkor derült ki, hogy az a mintegy 21 ügy is innen eredeztethető, amelyekben már korábban nyomozott a rendőrség. A nyomozás során persze sokan „önkéntesen” próbálták viszszavonni a tanúvallomásaikat. A bíróság azonban a feljelentéseket vette komolyan, mintsem azoknak megtagadását. A perben több mint száz tanút hallgattak ki. 
Az ítélet még nem jogerős, hiszen a vádlottak megfellebbezték az első fokon kimondott bírósági ítéletet. A perben végleges döntés év végére várható, addig is Abu és emberei előzetes letartóztatásban „pihennek”.