Vissza a tartalomjegyzékhez

Acsai Anikó
Negatív rekord a BÉT áprilisi forgalma

Jelentősen emelkedtek az amerikai tőzsdeindexek az elmúlt héten. Az emelkedést táplálta a vártnál sokkal jobb GDP-adat - az elemzői várakozás egy, a tényleges adat két százalék lett -, valamint az újabb kamatcsökkentési várakozások is. A Nasdaq közel nyolc százalékkal emelkedve kéthónapos csúcspontra jutott, de két százalékot meghaladó mértékben erősödött a Dow Jones is, amihez a Procter&Gamble jó eredménye is hozzájárult. Európában csak a francia index követte az amerikai szárnyalást, Londonban és Frankfurtban mérsékelten csökkentek az árfolyamok. A BUX némileg megélénkülő forgalom mellett újra 7000 pont fölé tornázta magát.

Távozik posztjáról Dunavölgyi Mária, a BÉT ügyvezető igazgatója, a hivatalos magyarázat a tőzsde átalakításának befejezéséről szól, azonban többen tudni vélik, hogy a kormány negatív hozzáállása is közrejátszott az igazgató asszony döntésében. A legfrissebb jelentés szerint a tőzsde áprilisi forgalma újabb negatív rekordot állított fel: a forgalom az előző hónaphoz képest 37 százalékkal csökkent, a tavalyi év azonos időszakának azonban mindössze 16,7 százalékát tette ki.
A BUX e heti, közel másfél százalékos erősödése elsősorban a majd öt százalékkal erősödő Matávnak volt köszönhető. A céggel kapcsolatos hír, hogy nem indulhat egyszerre a Matáv és az Antenna Hungária Rt. tulajdonában lévő AnTetra társaság a 3,5 gigahertzes frekvenciaárverésen, mert mindkettőben befolyásoló tulajdonnal rendelkezik az állam. A blue chipek közül a Mol tudott még mérsékelten erősödni, bár a cég esélyei a gdanski finomító többségi tulajdonának megszerzésére a döntés újabb elhalasztása kapcsán elúszni látszanak. A hét legnagyobb emelkedője a TVK lett 13 százalékos megugrásával. Csaknem ugyanilyen mértékben csökkent a Graphisoft árfolyama, jelentősebb hír egyik teljesítményre sem ad magyarázatot. Komolyabb erősödést könyvelhetett még el a magas - 1420 forintos - osztalékot fizető Démász papírja (+4,6).