Vissza a tartalomjegyzékhez

Hetek-összeállítás
Majális anarchista felhangokkal

Világszerte népes megmozdulásokkal ünnepelték május 1-jét. A majálist pártok és szakszervezetek sokasága arra használta fel, hogy békés és kevésbé békés tüntetések során nyilvánítsa ki politikai akaratát. Ezen a napon Európa számos országában szélsőbal- és szélsőjobboldali tüntetésekre, környezetvédők megmozdulásaira és szakszervezeti gyűlésekre is sor került. 


Kapitalizmusellenes tüntető Londonban. Új jelszavakkal vonulnak Fotó: Reuters

Moszkvában incidensek nélkül ért véget a szakszervezetek majálisa éppúgy, mint a kommunisták 15 ezres felvonulása a Kreml melletti Zsukov-szobornál. Zjuganov kommunista vezető követői transzparenseiken a Kaszjanov-kormány lemondását és a nagytőke befolyásának viszszaszorítását követelték. A szakszervezetek moszkvai majálisán - évek óta először - az egyesített szociáldemokrata párt képviseletében Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök is megjelent, ezáltal támogatásáról biztosítva a szakszervezetek gazdasági követeléseit. 
A berlini rendőrök kedden hajnalban vízágyúkat vetettek be a baloldali tüntetők ellen, akik palackokkal és kövekkel dobálták meg őket. A hatóságok engedélyeztek egy szélsőjobboldali felvonulást, míg két szélsőbaloldali tüntetést betiltottak. A „betiltottak” azonban nem törődve a rendelkezéssel, kisebb csoportokban, több helyen egyszerre támadtak az ellenük kivezényelt rendőrökre. A „Munkát csak németeknek!” és 
ehhez hasonló jelszavakkal felvonuló szélsőjobboldaliak tüntetése viszont incidens nélkül zajlott. 
Franciaországban a hetven nagyobb városban és kisebb településen tartott demonstrációk fő témája több nagy cégnél, közöttük a Danone-nál és a brit Marks and Spencernél folyó elbocsátások voltak. A felvonulások országszerte rendbontás nélkül zajlottak. 
Londonban május 1-je alkalmából több tucatnyi felvonulás szervezői az általuk a fogyasztói kapitalizmus ütőerének tartott Oxford Streetre, a város híres bevásárlónegyedébe hirdettek tömegtüntetést. A tömeggel azonban több ezer lovasrendőr és rohamrendőr szállt szembe, éberen őrizve a brit főváros központját, mivel tavaly a május elsejei tüntetések vandál pusztításba torkolltak. Ennek megakadályozására idén páratlan biztonsági intézkedésekkel készültek május 1-jére. Többek között faállványzattal vettek körül számos szobrot és emlékművet, illetve több, főleg nemzetközi üzleti vállalkozás portálját bedeszkázták. Londonban a környezetvédők is tüntettek, hangosan csilingelő kerékpárjaikkal vonulva a belváros felé, míg mások ülősztrájkkal igyekeztek felhívni a figyelmet a környezetszennyezés problémájára. A Trafalgar téren összegyűlt tüntetők Mary Poppins-jelmezekben etették a galambokat, tiltakozva a londoni polgármester galambok etetését megtiltó rendelkezése ellen. 
Olaszországban a május 1-jei nagygyűlések központi témája a foglalkoztatás helyzete és az európai integráció volt, miközben a politikusok a választások küszöbén kampányolásra is felhasználták az alkalmat. 
Varsóban a baloldali pártok és a szakszervezetek hatezres felvonulást és nagygyűlést tartottak, melyen a legnagyobb ellenzéki párt vezetője, Leszek Miller nagyobb társadalmi támogatást kért, hogy kormányra jutva felszámolhassa a négyéves jobboldali kormányzás okozta károkat. A résztvevők a beszédek után elégettek egy, a miniszterelnököt szimbolizáló bábut, nyakában egy „Jerzy Buzek, a munkanélküliek elnöke” feliratú táblával.