Vissza a tartalomjegyzékhez

Szűcs Emese
Az anya egészsége a legfontosabb

A családtervezés, azon belül is a fogamzásgátlás korunkban már nem csupán elfogadott, hanem kifejezetten ajánlott módszerré is vált a váratlan terhesség elkerülésére. A józan értelemben vett tervezés, amikor a gyermekvállalást nem szorítja ki sem a függetlenséghez, sem a karrierhez való föltétlen ragaszkodás, csak könnyebbé teheti egy házaspár közös életét - és ez természetesen nem csak a gyermekáldás megtervezésére igaz. Az alábbiakban a főbb fogamzásgátló módszereket tekintjük át a leendő anya, illetve a magzat egészségi szempontjait figyelembe véve.


Az életpárti családtervezés egyben anyapárti is

Manapság igen sok fogamzásgátló módszer ismeretes, de közöttük kevés olyan található, amely a bibliai normák szerint is elfogadható, azaz nem olt ki megfogant életet, és az anya szervezetét sem károsítja - állítják keresztény orvosok.

Utólagos, azaz nem fogamzásgátló módszerek

A művi vetélést, azaz az abortuszt sajnos még ma is sokan egy egyszerű fogamzásgátló módszernek tekintik, s nincsenek tisztában a dolog lelki-fizikai következményeivel. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy Magyarországon a terhességmegszakítások száma világviszonylatban is rendkívül magas: 1998-ban közel százezer születés mellett hetvenezer abortuszra került sor hazánkban. A terhességek majdnem fele megszakítással végződik, és minden tizedik terhességmegszakítást tizennyolc év alatti fiatalon végeznek el. Az egyik legfontosabb teendő a megfelelő szexuális felvilágosítás és nevelés.
Az abortusz során a megfogant új életet egy műtéti beavatkozással eltávolítják az anyaméhből, melynek következtében a női szervezet is maradandó károsodást szenvedhet: nem ritka, hogy különféle szövődmények, daganat vagy meddőség fordul elő a későbbiekben. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a legtöbb esetben akár sírig tartó lelki trauma is követheti a beavatkozást, amit szakember segítségével kell(ene) kezeltetni. Az abortusz kapcsán minduntalan fellángol a vita, hogy a megtermékenyített petesejt mikortól tekinthető embernek. Bibliai szemszögből ez nem lehet kérdés, hiszen a megfoganás pillanatától, tehát a hímivarsejt és a női ivarsejt egyesülésétől kezdve létezik mindaz az információ, ami meghatározza a létrejött új egyed egyéniségét és egészét. 
A következő módszer a méhen belüli eszközök kategóriája, mint a spirál vagy a hurok, melyek szintén nem tekinthetők fogamzást gátló eljárásoknak (azzal együtt, hogy a szakirodalom többnyire ide sorolja őket), mivel nem a fogamzást gátolják meg, hanem a már megfogant petesejtet akadályozzák meg abban, hogy megtapadjon a méhfalon, s így az elpusztul. Ezek a méhen belüli eszközök egy folytonos irritálást, ingerlést gyakorolnak a méh nyálkahártyájára, ami így alkalmatlanná válik arra, hogy befogadja a megtermékenyített petesejtet. 

Megtermékenyülés előtt és után is ható szerek

Gyakorlatilag a legelterjedtebb fogamzásgátló módszernek tekinthető a fogamzásgátló tabletták szedése. Ezekre a tablettákra az a jellemző, hogy hasonló hormonokat tartalmaznak, mint az emberi szervezet saját hormonjai, de hatásukban egy kicsit eltérőek. Szedésük során nem alakul ki a hormonoknak az a természetes ingadozása, ami a normális női szervezetben megfigyelhető, így nagy valószínűséggel nem alakulhat ki peteérés, és nem szabadul ki petesejt. Hatásuk másrészt abban áll, hogy hiába termékenyül meg esetleg egy petesejt, mert a méh nyálkahártyáját is alkalmatlanná teszik a petesejt befogadására. A fogyasztók tíz százalékánál ez utóbbi a helyzet, a többieknél pedig az embrió fogamzás utáni élete válik lehetetlenné. Ezek a hormonkészítmények - a mégoly enyhék is - nemcsak a nemi szervekre hatnak, hanem a szervezet egészére fejtik ki hatásukat, végső soron durván beavatkoznak annak működésébe - s nem csak enyhe egészségkárosodást idézhetnek elő. A következmények ráadásul nem mindig rögtön, hanem gyakran a változó korban jelentkeznek (például érrendszeri betegségek, májkárosodás, nemi szervek daganatai összefügghetnek az antibébitabletta szedésével). Amennyiben egy nő tartósan - öt évnél tovább - szedi ezeket a tablettákat, tisztában kell lennie azzal, hogy szinte bizonyosan károsítja velük a szervezetét. 
Van olyan gyógyszer is, ami esemény utáni tabletta néven ismeretes, ez megint csak úgy fejti ki a hatását, hogy a megtermékenyült petesejt megtapadását gátolja meg, ami ezáltal elpusztul. Napjainkban kísérleteznek több olyan jellegű gyógyszerrel is, melyek révén tulajdonképpen orvosi segítség nélkül megszakítható a terhesség. Magyarországon még nem engedélyezték ezeknek a készítményeknek a forgalomba hozatalát, de például Franciaországban és az USA-ban már alkalmazzák őket.

Megelőző módszerek

Fogamzásgátló eszköz még az úgynevezett hüvelyi pesszárium, mely tulajdonképpen egy kis gumisapka, amit fel lehet helyezni a hüvelyen belül a méhnyakra, és ez megakadályozza, hogy a spermiumok a méh üregébe jussanak. Ez valóban fogamzásgátló, mert a petesejt megfoganását gátolja meg, csak az a baj vele, hogy nem száz százalékos biztonságú: a szabályszerűen felhelyezett pesszárium esetén sem garantálható, hogy nem mozdul el véletlenül. 
Gumióvszerrel szintén maga a fogamzás gátolható meg, és sokkalta biztonságosabb a pesszáriumnál. A felhelyezése egy egyszerű és gyors művelet, azonkívül higiéniás szempontból is előnyös a használata. Használatkor mindössze arra tanácsos ügyelni, hogy már az aktus elején fel legyen helyezve, mivel kezdetben is, ha nem is látványosan, de kiszabadulhatnak hímivarsejtek, amelyek így gond nélkül elvégezhetik a feladatukat (lásd három százalékos megbízhatóság). A gumióvszerrel szemben élnek olyan ellenérzések, miszerint az esetleg rombolja a közvetlen érintkezésnek azt a fajta érzetét, illúzióját, mely a meghittséghez tartozik, de sokak szerint ez csak szokás kérdése.
További fogamzásgátló eszközökként emlegetik a spermicid anyagokat (ilyen a VCF, a hormonmentes hüvelyi fogamzásgátló film). E hüvelyben alkalmazandó szerek önmagukban is azonnali védelmet nyújtó hormonmentes módszert jelentenek, s egy órán keresztül biztosítanak védettséget. Egyik partner számára sem érzékelhetőek, gyorsan, maradvány nélkül felszívódnak, majd a természetes hüvelyváladékkal észrevétlenül ürülnek. Megfelelő használat esetén hatékonyságuk megegyezik a hormonális fogamzásgátló tablettákéval. Minden korosztály részére ajánlhatók, különös tekintettel a fiatal, még gyerekszülés előtt álló hölgyekre, a szoptató kismamákra és a változó korhoz közeledő nőkre.
Ismeretes még a megszakított közösülés módszere, amikor is a spermiumok kilövellésére már a hüvelyen kívül kerül sor. Ennek a módszernek az egyetlen hátránya, hogy a házasélet kellős közepén egy olyan önkorlátozást kell a férfinak végrehajtania, amely vagy sikerül, vagy nem. Mondhatni, ez az eljárás sokkal inkább rombolja az élményt, mint a gumióvszer használata.
Számos könyv jelent meg már a nő önmegfigyelésére épülő természetes fogamzásgátlásról, ami a teherbe esés megelőzésére vagy éppen elősegítésére szolgáló, semmilyen külső beavatkozást nem igénylő módszereket foglalja magában. (S amiről az a hír járja, hogy csak a férfiak hisznek benne.) E módszerek azokra a női szervezetben megfigyelhető változásokra épülnek, amelyek a peteérés idején következnek be. Ezekkel az ismeretekkel a nőknek egyébként is ajánlatos lenne tisztában lenniük. A módszer alkalmazásakor egyidejűleg szükséges a reggeli felkelést megelőző testhőmérséklet rendszeres megfigyelése, a hüvelyi váladék vizsgálata és a méhnyak tömöttségének a kitapintása. Abban a tágan vett időszakban, amikor a feleség fogamzóképes, a természetes fogamzásgátló módszert kombinálni kell más fogamzást gátló módszerekkel (például óvszer, spermicid anyagok használata). A termékenység jeleinek megfigyelése másik oldalról azzal az előny-nyel jár, hogy a babavállaló pár biztosan ismeri a fogamzás időpontját. A női ciklus nem más, mint a természet havonta ismétlődő előkészülete a teherbe esésre - ugyanakkor ez önmagában még nem ok arra, hogy megtagadjuk a szexualitás önmagáért való örömét. A természetes születésszabályozás korszerű módszerei - helyesen használva és megfelelően kombinálva más eszközökkel - megbízhatónak tekinthetők. Itt külön fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy a közhiedelemmel ellentétben a szoptatás az egyik legkevésbé megbízható módszer. (Minderről bővebben lásd Szil Péter és Bippan Norberg Természetes fogamzásszabályozás című könyvét.) 
Végül legyen szó a művi meddővé tételről is, amit sterilizációként emlegetnek az orvostudományban. Ezt a művi beavatkozást mindkét nemnél el lehet végezni, és komoly sikere van a tengerentúli fiatalabb karrierépítők körében. A férfiaknál talán egyszerűbb és biztonságosabb a műtét, ami viszont feltételekhez szabott. Harmincéves kortól három gyerek fölött, negyvenéves kortól viszont bárkinél elvégezhető ez a beavatkozás, ami a nemi élet örömeit nem gátolja, a gyermeknemzésre azonban örökre alkalmatlanná teszi a pácienst.


A megbízhatóság

Az egyes fogamzásgátló módszerek megbízhatóságát a Pearl-indexszel fejezzük ki, ami azt adja meg, hogy az egyes eljárások alkalmazása ellenére száz asszony közül egy év alatt hány esik teherbe. (Fontos megjegyezni, hogy nem egy esetben a gyermekáldás az adott módszer helytelen alkalmazásának következménye.) 
Terhességmegszakítás, művi meddővé tétel („sterilizálás”) 0%
Méhen belüli eszközök (IUD): spirál, hurok 0,5-5%
Hormonkészítmények (fogamzásgátló tabletta) 0,3%
Esemény utáni tabletta 0,5% 
Pesszárium 3-15%
Óvszer 3%
Spermicid anyagok 0,3%
Természetes fogamzásgátló módszerek 10%