Vissza a tartalomjegyzékhez

Munkatársunktól
Pert vesztett a vádaskodó újságíró

Újabb pert nyert Karakas Ferenc, a Békés Megyei Rendőrkapitányság osztályvezetője a Világgazdaság újságírójával, Bartus Lászlóval szemben - ám ezúttal nem a lap, hanem valószínűleg az újságíró fog fizetni.

A Fővárosi Bíróság február végén már egyszer elmarasztalta az olajügy kapcsán valótlant állító újságírót, de mivel az alperes a Világgazdaság című napilap volt, az 500 ezer forint kártérítést ők voltak kénytelenek átutalni. 
A Napkelte 2000. május 30-ai Kereszttűz című műsorában Bartus László meghívott kérdezőként azonban olyan kérdést tett fel Kurucz Ferenc főkapitánynak, melyben ismét megfogalmazta véleményét, és Karakast alvilági központ reklámozásával, illetve alvilági személyekkel való kapcsolattartással gyanúsított meg. Az alezredes ezt sem hagyta annyiban, és újabb pert indított személyiségi jog megsértése miatt az újságíró ellen, melyet első fokon a múlt hét folyamán meg is nyert. A Budai Központi Kerületi Bíróság kötelezte Bartust, hogy a bíróság által meghatározott szövegkörnyezetben levélben kérjen elnézést Karakastól, illetve 600 ezer forint nem vagyoni kár megfizetésének tegyen eleget a perköltségek megtérítése mellett.
Az osztályvezető felháborítónak tartja, hogy Bartus az 
eljárás során több intézmény vezetőjétől levélben kért és szerzett meg bizonyos információkat mint a „zöld újság” újságírója, ugyanakkor elmulasztotta közölni, hogy a vizsgált ügyben ő az alperes.